Slike štimunga svakodnevice

Slikarstvo jarkih i pastelnih boja, kontrastnih odnosa, “dokoličarskog prosedea i namjerne naive”, ocijenila je Miranović
198 pregleda 0 komentar(a)
Jakša Ćalasan, Anastazija Miranović, Foto: Radomir Petrić
Jakša Ćalasan, Anastazija Miranović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.11.2017. 08:34h

Izložbom slika akademskog umjetnika Jakše Ćalasana u Dvorcu kralja Nikole, započeli su likovni program Zimske scene Barskog ljetopisa i program proslave Dana Opštine. Ćalasan je izložio trideset ulja na platnu malog i srednjeg formata, za koje je rekao da su nastali u proteklih pet godina, te da su presjek onoga čime se bavi.

“Uvijek slikam čovjeka, on mi je inspiracija, u centru je moje pažnje, sve ono što može da bude i što znači. Na moj način slikanja je uticao ikonopis, to je jedino što sam ranije znao u vezi sa slikanjem jer sam prije toga crtao-zavšio sam grafiku, i tek kasnije se posvetio slikanju. Počeo sam kroz ikonu, i to je tehnički možda baš taj moj način slikanja, a tu su i mediteranski kolorit, priroda koja nas okružuje”, rekao je “Vijestima” Ćalasan.

Ćalasan (38) je diplomac grafike u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija na novosadskoj Akademiji likovnih umetnosti. Laureat je nagrade za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, te nagrade za grafiku i crtež Art Klinike „Perspektive“. Njegovu drugu samostalnu izložbu u rodnom gradu otvorila je istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa kritičarka i dr Anastazija Miranović koja je naglasila da se pri prvom, “makar i letimičnom” opserviranju Jakšinih radova neminovno uočava atmosfera malih, primorskih mjesta “u kojima je satkan Mediteran, na tako prisan, intimističan, ličan način, istovremeno, svima nama poznat, blizak”.

Dr Miranović je ocijenila da ovo slikarstvo jarkih i pastelnih boja, kontrastnih odnosa, “dokoličarskog prosedea i namjerne naive”, stvara štimung mediteranske svakodnevice, prozračnih lazura, punoće i lakoće življenja.

“Jakša Ćalasan svoju priču priča posve osobeno, unoseći u dvodimenzionalnu površinu slike sabrana znanja i iskustva iz njemu znanih, proživljenih situacija, što njegovo umjetničko oko lucidno i samosvojno promišlja. Naizgled nebitne stvari zauzimaju središte slike i postaju osnov priče koju nadograđuje gledalac u svojoj percepciji proživljenih istih dešavanja, sa kojima nerijetko ima neosvješćen, podrazumijevajući odnos. Jakši, baš te, male, svakodnevne situacije, stanja, dokoličarska atmosfera predstavljaju epicentar socijalnog bitisanja, suodnosa s drugim i nanovo izazvanog susreta sa samim sobom”, navela je pored ostalog Miranović.

Bonus video: