Žir kao neiscrpni izvor zdravlja

Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći ljekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata
504 pregleda 2 komentar(a)
žir, Foto: Shutterstock
žir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2017. 10:14h

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuvate i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu.

Zatim se on može sušiti, pržiti i mljeti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hleba, kolača, palačinki i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomješate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.

Mljeveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći ljekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se sječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje. Povoljno djeluje na probavu, rad crijeva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitne i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije, prenosi Haber.ba

Bonus video: