Bar: U Dvorcu kralja Nikole otvorena izložba Jakše Ćalasana

Izložba je u postavci narednih mjesec dana
270 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2017. 09:46h

U Dvorcu kralja Nikole u četvrtak veče je otvorena samostalna izložba slika akademskog umjetnika iz Bara Jakše Ćalasana, kojom su istovremeno započeli likovni program Zimske scene Barskog ljetopisa, te program proslave Dana Opštine Bar. Pred brojnim posjetiocima, Ćalasan je izložio trideset ulja na platnu malog i srednjeg formata, za koje je rekao da su nastali u proteklih pet godina, te da su presjek onoga čime se bavi.

"Uvijek slikam čovjeka, on mi je inspiracija, u centru je moje pažnje, sve ono što može da bude i što znači. Na moj način slikanja je uticao ikonopis, to je jedino što sam ranije znao u vezi sa slikanjem jer sam prije toga crtao-zavšio sam grafiku, i tek kasnije se posvetio slikanjju. Počeo sam kroz ikonu, i to je tehnički možda baš taj moj način slikanja, a tu su i mediteranski kolorit, priroda koja nas okružuje", rekao je “Vijestima” Ćalasan nakon otvaranja izložbe.

Jakšinu drugu samostalnu izložbu u rodnom gradu otvorila je istoričarka umjetnoisti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović koja je naglasila da se pri prvom, “makar i letimičnom” opserviranju Jakšinih radova neminovno uočava atmosfera malih, primorskih mjesta “u kojima je satkan Mediteran, na tako prisan, intimističan, ličan način, istovremeno, svima nama poznat, blizak”.

Dr Miranović je ocijenila da ovo slikarstvo “jarkih i pastelinih boja, kontrastnih odnosa, dokoličarskog prosedea, namjerne naïve”, stvara štimung mediteranske svakodnevice, prozračnih lazura, punoće i lakoće življenja.

"Jakša Ćalasan svoju priču priča posve osobeno, unoseći u dvodimenzionalnu površinu slike sabrana znanja i iskustva iz njemu znanih, proživljenih situacija, što njegovo umjetničko oko lucidno i samosvojno promišlja. Naizgled nebitne stvari zauzimaju središte slike i postaju osnov priče koju nadograđuje gledalac u svojoj percepciji proživljenih istih dešavanja, sa kojima nerijetko ima neosvješćen, podrazumijevajući odnos. Jakši, baš te, male, svakodnevne situacije, stanja, dokoličarska atmosfera predstavljaju epicentar socijalnog bitisanja, suodnosa s drugim i nanovo izazvanog susreta sa samim sobom", navela je Miranović.

Ukazujući da su nerijetko akteri na Jakšinim radovima telefoni, televizori, raznorazni monitori, ekrani…. ona je dodala da ovaj mladi umjetnik pripovijeda sliku čovjeka “zapretanog u čaršavima nedoumica, htjenja, želja, nesigurnosti”, ograđenog u otuđenim sobama predrasuda, “gdje duvaju neki čudni vjetrovi izazivajući neverine, nestabilnosti”, ali i nadu u opstanak homo ludensa uprkos izazovima savremenog života.

"Ovo slikarstvo dobrodošlice u svijet i život izbliza, puno simboličkih iskaza skrivenih narativnim slojem, daje mogućnost umjetniku da kroz igru znakova opšti s onima kojima želi da prenese određene poruke. Umjetnik je kreator diskursa, u koji se upuštamo po sopstvenoj volji ili bivamo „zavedeni“ poznatom temom, no nikako ne ostajemo indiferentni. Tako struktuirano djelo, višeznačnog karaktera, plijeni neposrednošću neočekivno očekivanog, u egzekutivnom postupku, u iskrenom i prisnom, poetsko-intimističkom prosedeu, u konačnom, u pulsirajućoj energiji malih kretnji koje pomjeraju stvari iznutra. Upravo one mijenjaju svijet", zaključila je Miranović.

Jakša Ćalasan je rođen 1979. u Baru u kojem živi i radi. Završio je novosadsku Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija na odsjeku za grafiku. Laureat je nagrade za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, te nagrade za grafiku i crtež Art Klinike "Perspektive“.

Do sada je imao veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, Srbije i Italije. Među važnijim grupnim izložbama na kojima je učestvovao su cetinjski Novembarski salon vizuelnih umjetnosti 2012. i 2014, International Colony u italijanskom Varezeu 2011, “Barski likovni umjetnici” u njemačkom Nirnbergu 2008, “Perspektive V” u beogradskom “Remontu” 2007, Oktobarski salon KC Kovin u Srbiji 2006, Majska izložba grafike Beogradskog kruga 2006, Izložba XIII Bijenala studentske grafike SCG u Beogradu 2006), Art klinika u Novom Sadu 2006.

Izložba je u postavci narednih mjesec dana.

Galerija

Bonus video: