Iranske azilante napali u skloništu na Koniku

"Vrijeđali su nas na rasnoj osnovi, vikali, psovali. Tokom noći je došlo i do tuče, krv je bila po hodniku, zidovima. Ja čak imam posjekotinu na usni", kazao je Farmani. On je rekao da je u Iranu radio kao profesor
281 pregleda 20 komentar(a)
azilanti iz Irana, Foto: Luka Zeković
azilanti iz Irana, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2017. 19:13h

Četiri Iranca, podnosioci zahtjeva za azil u Crnoj Gori, tvrde da su u utorak veče napadnuti u smještaju za tražioce azila u podgoričkom naselju Konik.

Oni su juče prije podne ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici tražili pomoć jer se, rekli su, u prihvatilište ne mogu vratiti.

"U nedjelju smo ilegalno prešli albansko-crnogorsku granicu, i iz Tuzi taksijem došli do Podgorice. Podnijeli smo zahtjev za azil, nakon čega su nas uputili u prihvatilište, gdje su nas tokom noći napali", kazao je "Vijestima" Farbod Farmani.

Farmani je kazao da su ih smjestili u neuslovnu prostoriju i da su odmah počeli problemi sa drugim tražiocima azila koji su tu bili smješteni.

"Vrijeđali su nas na rasnoj osnovi, vikali, psovali. Tokom noći je došlo i do tuče, krv je bila po hodniku, zidovima. Ja čak imam posjekotinu na usni", kazao je Farmani. On je rekao da je u Iranu radio kao profesor.

On tvrdi da su incident prijavili radnicima obezbjeđenja u prihvatilištu, ali da oni nijesu reagovali.

"Rekli su 'Znamo, ali vam ne možemo pomoći'. Ako imate problem sa tri-četiri čovjeka, smjestite ih u zatvor, to su kriminalci, ne izbjeglice", kazao je Farmani.

On je rekao da oni sa papirima koje su dobili kao tražioci azila mogu slobodno da se kreću kroz Crnu Goru i da dobiju medicinsku i drugu pomoć.

"UNHCR je ovdje zbog nas, ne zbog crnogorskih građana. To nije usluga ili ljubaznost, to je zakonska obaveza ove kancelarije, treba nam doktor", kazao je on. Farmani je rekao i da su im u kancelariji UN-a kazali da moraju da se vrate u taj smještaj, jer u drugim objektima nema mjesta.

"Ako se vratimo, ubiće nas", kazao je Iranac.

Ranko Čađenović iz Zavoda za zbrinjavanje izbjeglih lica potvrdio je "Vijestima" da je u utorak veče došlo do manjeg incidenta između tražilaca azila. On je naveo i da “obezbjeđenje nije našlo za shodno da policiju obavijesti o događaju”.

"Njih četvorica su bili u dodatnom smještaju na Koniku, budući da je Centar za tražioce azila pun, i nijesu bili zadovoljni uslovima. Tokom večere je došlo do manjeg incidenta sa drugim tražiocima azila, ali je situacija brzo smirena", kazao je Čađenović juče popodne.

Prema posljednjim informacijama, kazao je, Iranci su smješteni u iznajmljenom privatnom smještaju na Koniku.

Prvi intervju kao podnosiocima zahtjeva za azil Irancima je zakazan za 14. decembar.

Bonus video: