Može li vas previše banana ubiti?

Odrasle osobe trebalo bi u organizam da unesu 3500 miligrama kalijuma na dan. Prosječna banana sadrži oko 450 miligrama
270 pregleda 1 komentar(a)
Banane, Foto: Shutterstock
Banane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2017. 13:12h

Jedan od mitova o hrani koji se pojavljuje s vremena na vrijeme je da biste mogli umrijeti ako pojedete više od šest banana odjednom. Iako naravno nije zdravo pretjerivati ni u čemu, ovaj je mit lažan.

Banane su vrlo zdrave, prepune su vitamina i minerala, naročito kalijuma koji je ključan za naš život i može se naći u svakoj ćeliji našeg tijela. Telo pomoću njega sprovodi električne impulse kroz ćelije, kalijum ima ulogu u oslobađanju insulina koji reguliše nivo šećera u organizmu, a što je najvažnije, pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska.

Međutim, ako je nivo kalijuma u tijelu prenizak ili previsok, može doći do nepravilnog rada srca, želudačnih i probavnih tegoba, proliva i mučnine. Kalijum-hlorid je čak jedna od hemikalija koje Amerikanci koriste u smrtonosnim injekcijama koje se daju osuđenicima na smrt, jer veoma visoke doze kalijuma uzrokuju srčani udar.

Ipak, šest ili više banana ne može vas ubiti. Morali biste ih jesti više od 400 na dan da stvorite nivo kalijuma koja može ubiti.

Odrasle osobe trebalo bi u organizam da unesu 3500 miligrama kalijuma na dan. Prosječna banana sadrži oko 450 miligrama, što znači da ih možete pojesti više od sedam komada da unesete preporučenu dozu kalijuma u organizam.

Bonus video: