NIJE GLUTEN KRIV

Šta nekima stvarno smeta kad jedu hleb

0 komentar(a)
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2017. 10:24h

Prema rezultatima nove studije ispada da bi osobe koje smatraju da su osjetljive na gluten mogle biti osjetljive na fruktane koji se takođe nalaze u pšenici.

Smatralo se da je oko 13 odsto ljudi koliko osjeća nadutost nakon unosa hljeba i tjestenine, osjetljivo na gluten. Međutim, samo jedan odsto populacije ima dijagnostikovanu celijakiju.

Međutim, naučnici iz Osla i Monaš univerziteta u Australiji u časopisu "Gastroenterologija" objavili su rad prema kom je krivac za njihove simptome zapravo fruktan iz pšenice.

Ovi molekuli fruktoze nalaze se u još nekim namirnicama poput raži, ječma i artičoka.

Istraživanje je obuhvatilo 59 osoba koje nemaju celijakiju, ali koje osjećaju neprijatnost nakon unosa namirnica koje prirodno sadrže gluten. Oni su dobili zadatak da jedu posebne štapiće.

Jedan dio njih je sadržao gluten, drugi fruktane, a treći ni gluten niti fruktane. Ispitanici su podeljeni u tri grupe i svaka osoba je jela po jedan štapić svakodnevno tokom sedam dana, a zatim bi pauzirala jednu nedelju, prije nego što bi ponovila eksperiment, samo s drugom vrstom štapića.

Rezultati su pokazali da su štapići s fruktanima izazvali nadutost za 15 odsto više u odnosu na kontrolnu grupu i simptome gastrointestinalnih tegoba za 13 odsto više. Glutenski štapići kod ispitanika nisu izazvale razliku u odnosu na kontrolnu grupu.

Iz navedenog se može zaključiti da bi gluten kao glavni krivac za nadutost i probavne tegobe mogao podijeliti "optuženičku klupu" s fruktanima, prenosi 24 sata.hr.

Preporučujemo za Vas