Izložba "Art factory" u galeriji "Centar"

Postavka će biti na uvid publici u Srbiji, i u regionu. Ovaj projekat za cilj ima "pozitivan dijalog između umjetnika Crne Gore i Srbije"
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2017. 13:00h

U galeriji “Centar” Centra savremene umjetnosti Crne Gore preksinoć je otvorena multimedijalna kolektivna izložba “Art factory” na kojoj su svoja djela predstavili akademski umjetnici iz Srbije Stevan Kojić, Nataša Teofilović i grupa “diSTRUKTURA”- Milica Milićević i Milan Bosnić, i iz Crne Gore Teodora Nikčević, Andrijana Gvozdenović i Siniša Radulović. Postavku čine video-radovi, animacije, instalacije, fotografije i prostorne instalacije.

Istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore zapisala je u katalogu za rad Nikčević “Champion” da je prostorna instalacija koju čine sprave za vježbanje i dvostrana fotografija autorke u prirodnoj veličini isječena po konturama figure, gdje je “tijelo kao takvo” poništeno i u smislu njegove subjektivnosti lišeno svakog svojstva atribucije, “dovedeno do krajnje pozicije u kojoj je ono konačno samo objekat”.

“Gvozdenović je od komadića azurno plavog stakla kojim je obložen nikšićki Dom revolucije napravila seriju radova 'Amajlije za kulturne radnike' - ogrlice i narukvice koje su ručno izradili ulični prodavci nakita u Sao Paolu u Brazilu. Polazište umjetnica nalazi u vlastitom sjećanju i kolektivnoj memoriji, baziranoj na osjećaju nostalgije za prošlošću i ideologiji i njenim sistema”, navela je Bezmarević.

Ona je zapisala i da je Radulovićev video-rad “77 pitanja” baziran na naizmjeničnom postavljanju pitanja i davanja odgovora preko kojih se posmatrač uvodi u posmatranja i preispitivanje vlastitog postojanja “u odnosu na realnost i emocije koje ga definišu”.

Istoričarka umjetnosti iz Novog Sada Svetlana Mladenov na otvaranju izložbe zahvalila je Centru na uspješnoj saradnji, najavila da će postavka biti na uvidu publike i u Srbiji i u regionu, i istakla da projekat za cilj ima “pozitivan dijalog između umjetnika Crne Gore i Srbije”.

“Nove tehnologije donose inovativnost, nešto novo, pozitivni duh ka promjenama, treba da podržimo ovu vrtsu umjetnosti. Svi ovi umjetnici razmišljaju na tom ukrštanju nauke, umjetnosti i tehnologije, a ovi radovi govore o životu današnjeg čovjeka i njegovim problemima u sadašnjem društvu, bilo da se tiču identiteta, ljudskog tijela i šta sve ono mora da podnese danas, pa do problema prirode koju uništavamo, a od nas zavisi život na ovoj planeti. To su umjetnici koji pozitivno razmišljaju da sve ove probleme čovjek može i da promijeni”, rekla je, pored ostalog, Mladenov.

Galerija

Bonus video: