Okruženje 6: Kako učimo istoriju?

Kako se osloboditi politizacije istorije i manipulacije faktografijom i da li će saradnja nevladinog i vladinog sektora u reformi obrazovanja rezultirati i novom metodologijom u izučavanju prošlosti?
143 pregleda 0 komentar(a)
Okruženje, Foto: Okruženje
Okruženje, Foto: Okruženje
Ažurirano: 16.11.2017. 08:42h

Do kada će mitovi i legende biti dio naše zvanične istorije, kako je predavati i razumjeti a sačuvati se od jednostranosti? Kako se osloboditi politizacije istorije i manipulacije faktografijom i da li će saradnja nevladinog i vladinog sektora u reformi obrazovanja rezultirati i novom metodologijom u izučavanju prošlosti?

Na ova pitanja odgovoriće mladi ljudi koji su radili kao istraživači na projektu Epakt, koji je rezultat saradnje Centra za demokratiju jugoistočne Evrope, Euroclia i predstavnika ministarstava obrazovanja šest zemalja okruženja.

Kakve rezultate je postigla saradnja vladinog i nevladinog sektora, govorili su: Dea Marić – istoričarka iz Zagreba, Rodoljub Jovanović – psiholog iz Beograda, Darko Stojanov – istoričar iz Skoplja i Nertila Pupuleku – politikolog iz Tirane. Urednica i voditeljka emisije je Zvezdana Kovač.

Okruženje pogledajte u petak od 20 sati na televiziji Vijesti.

Bonus video: