Građanska akcija: Građani da biraju odbornike i poslanike, a ne izborne liste

„U Crnoj Gori je na sceni sistemsko i masovno nepoštovanje jednog od osnovnih političkih prava – biračkog prava“, ocijenio je Vujičić
59 pregleda 1 komentar(a)
Građanska akcija, Foto: PR Centar
Građanska akcija, Foto: PR Centar
Ažurirano: 15.11.2017. 17:40h

Predstavnici Grupe građana „Građanska akcija“ pozvani su da u petak prisustvuju sjednici Radne grupe za implementaciju preporuka OEBS-a, gdje će se, kako su saopštili, zalagati da to tijelo predloži Skupštini da građani biraju odbornike i poslanike, a ne izborne liste.

Oni su danas, na konferenciji za medije, reagovali na izjavu poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednice Radne grupe Marte Šćepanović, koja je sinoć u Dnevniku Televizije Crne Gore saopštila „da joj je žao što niko od civilnog sektora, sem Centra za demokratsku tranziciju, nije uzeo učešće u izmjeni izbornog zakonodavstva“.

Predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić, kazao je da je na prethodno upućen zahtjev danas dobio odgovor od sekretara Radne grupe da on i Vasilije Miličković u petak prisustvuju radu tog tijela.

„U Crnoj Gori je na sceni sistemsko i masovno nepoštovanje jednog od osnovnih političkih prava – biračkog prava“, ocijenio je Vujičić.

On je uputio zahtjev OEBS-u da u izvještaju ispravi „grešku koju su napravili namjerno ili nenamjerno gdje su na petoj strani izvještaja izostavili element neposrednosti izbora“.

„Oni su namjerno izostavili da samo evidentiraju ono što piše u Ustavu Crne Gore, tako da su pobrojali četiri elementa, a ključni element su izostavili, pa ih ja molim da to pogledaju i isprave“, rekao je Vujičić.

On je ukazao da je poslanik DPS-a Miško Vuković, koji je član Radne grupe nedavno dao saopštenje u kojem je, kako je naveo, rekao da „ko god otvori o otvorenim listama, što se tiče DPS-a, kuca na širom otvorena vrata“.

„Sad je prilika da, kao član Radne grupe u tom pravcu i djeluje i to predloži Skupštini“, istakao je Vujičić.

Privrednik Vasilije Miličković ocijenio je da je izjava Šćepanović „laž“, i da je, kako je rekao, imala namjeru da izbjegne sve njihove prijedloge koji se odnose na izmjenu izbornog zakonodavstva.

„Izjava Šćepanović mogla je imati samo namjeru da se niti jedan naš predlog ne usvoji, a on je suštinski. Naš je predlog da se uskladi član 82 izbornog zakona sa Ustavom 45 je revolucija u Crnoj Gori, i njegovim usvajanjem partitokratska vladavina je umrla u Crnoj Gori, a diktatura robovlasnika doživljava kraj“, smatra Miličković.

Prema njegovim riječima, nijedan odbornik niti poslanik niti jedne partije u Crnoj Gori nije učestvovao u izmjenama i dopunama, zbog toga što su svjesni da, kako je rekao, gube „svoje robovlasničke pozicije“.

„Možete misliti kako je na nama težak zadatak – da natjeramo da dvije trećine postojećih poslanika u Skupštini predlože i izglasaju samo ovu izmjenu, kad nas oni prije dva dana ispred Skupštine nisu pustili ni ispod strehe, nego su nas natjerali na kišu da se kvasimo, da narod vidi kakav tretman imaju građani koji žele da rade posao poslanika“, istakao je Miličković.

Nezavisni odbornik Skupštine Opštine Budva, Stevan Džaković, ocijenio da je opozicija morala biti prisutna u Radnoj grupi i tražiti, kako je naveo, izmjenu sistema.

„Na koji način opozicija misli da dođe na vlast, a da budu fer izbori, a da ona ne učestvuje u kreiranju uslova za te fer izbore, meni stvarno nije jasno“, rekao je Džaković.

On je najavio da će u naredna dva dana predati dokument OEBS-u, Evropskoj komisiji i Skupštini Crne Gore u kojem zahtjevaju da se izborno zakonodavstvo mora uskladiti sa Ustavom Crne Gore.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije, Đorđije Blažić, rekao je da nisu tražili da prisustvuju radu Radne grupe kako bi dostavljali primjedbe i sugestije, već da bi, kako je pojasnio, aktivno učestvoali u procesu.

„Tražili smo da budemo članovi Radne grupe koja će aktivno da participira u procesu i da, kao profesionalci, suočimo argumente i kontraargumente sa jednopartijskom radnom grupom. Nije čudno što su oni na ovakav način uz krajnje neprimjereno profesionalno ponašanje postupili i zaobišli naš zahtjev“, ocijenio je Blažić.

U evropskom miljeu, kako je ukazao, od 30 država, 21 država ima otvorene izborne liste.

„Mi smo u zapećku naravno“, zaključio je Blažić.

Bonus video: