Katnić : Plaćali zakup štabova, donirali PzP, kupili auto...

Medojević je kod tužioca tvrdio da je riječ o montiranom političkom procesu i ličnoj Katnićevoj odmazdi zbog njegovih stavova kao poslanika i političara
291 pregleda 79 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2017. 14:41h

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić formalno je juče optužio lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića i bosanskog građevinskog preduzimača Momira Nikolića da su vođe kriminalne organizacije, a još deset osoba iz Podgorice da su članovi grupe, čiji je cilj bio pranje novca za potrebe finansiranja predizborne kampanje Demokratskog fronta.

Svi optuženi su negirali krivicu tokom istrage a o valjanosti optužnice odlučivaće podgorički Viši sud, kome je ona juče dostavljena, i u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Tužilac tvrdi da su Medojević i Nikolić napravili kriminalni plan da se iznos od najmanje 147.000 eura Nikolićevog novca, koji je zaradio od 2004. do 2013. ne plativši porez i drugi navodno nezakoniti novac namijenjen za finansiranje kampanje DF-a, konvertuje u eure, uplaćuje kao donacija „političkim subjektima“, njime plaća zakup kuća za potrebe kampanje, kupi automobil za potrebe PzP, i isplaćuju profesionalci u kampanji.

Katnić Medojevića tereti i da je nakon hapšenja optuženih usklađivao iskaze ostalih optuženih kako bi svi zajedno izbjegli krivičnu odgovornost.

Tužilac tvrdi da je Nikolić u septembru i oktobru 2016, „preko za sada nepoznate osobe“, u tri navrata dostavio 100.000 dolara direktoru Pokreta za promjene Dejanu Vujisiću, ovaj sekretaru i vozaču stranke Željku Šćepanoviću, Medojevićevom šuri, koji ih je kod uličnog dilera deviza Gordana Konatara zamjenjivao u eure. Prilikom treće razmjene Šćepanović i Konatar su uhapšeni sa novcem 16. oktobra.

Katnić tereti Vujisića da je iz sefa u NLB banci, uzeo 34.000 eura od navodno kriminalne djelatnosti koji su Šćepanović i Mladen Jovanović (37) dali osobama koje su novac potom uplaćivale kao donacije PzP-u. Navodno je izvršeno ukupno 17 uplata po 2000 eura, uključujući i one Vujisića, Šćepanovića i Jovanovića. Medojević je od toga navodno platio dio od 1200 tablet računara koji su dati aktivistima Fronta.

Vujisić je, tvrdi Katnić , u tri navrata, u avgustu i septembru 2016. dao iz istog sefa 42.000 eura Šćepanoviću, koji je platio zakup dvije kuće u Kokotima i Donjoj Gorici za potrebe kampanje DF-a i kupio automobil „audi diler“ za PzP.

Tužilac tereti Vujisića da je iz sefa u NLB banci uzeo u više navrata 23.300 dolara i dao ih Ivi Pavlović (44), Petru Draškoviću (38), Luki Radunoviću(28) - sinu funkcionera DF-a Slavena Radunovića - Vladimiru Bulatoviću (31) - brataniću funkcionera DF-a Predraga Bulatovića - Nikoli Jovanoviću(30), Aleksandru Sekuliću (40), i Mladenu Jovanoviću, koji su ih od septembra do kraja decembra 2016. u tranšama od 100 do 6.900 dolara zamijenili u eure. Svi se terete za pranje novca.

Vujisić je navodno u izbornom štabu DF u Kokotima u septembru i oktobru 2016. isplatio četiri osobe koje su radile profesionalno u kampanji DF-a sa 11.800 dolara od navodno nezakonitog novca, pribavljenog za potrebe kampanje.

Vujisić i Šćepanović su nedavno pušteni iz pritvora, Konatar u junu, a Nikolić je i dalje u istražnom zatvoru u Spužu.

Tužilac traži da se sasluša 61 svjedok, i izvedu dokazi pribavljeni pretresom stanova, telefona i kompjutera optuženih i prostorija PzP-a, mjerama tajnog nadzora, listinzi telefonskih komunikacija i izvještaji svih crnogorskih banaka o konverziji dolara u eure u septembru i oktobru 2016, te posebno o novčanim transakcijama na računima optuženih. Kao dokaz je predložena i finansijska i druga dokumentacija partija koje čine DF, kao i samog Fronta, te Medojevićev junski intervju Monitoru.

Medojević je kod tužioca tvrdio da je riječ o montiranom političkom procesu i ličnoj Katnićevoj odmazdi zbog njegovih stavova kao poslanika i političara. U optužnici stoji da je rekao da PzP nije obveznik Zakona o sprečavanju pranja novca, a da Komercijalna banka nikad nije prijavila nijednu njihovu transakciju kao sumnjivu Upravi za sprečavanje pranja novca, kao i da ni Državna revizorska institucija nije našla nikakve nepravilnosti.

Nikolić se od optužbi da je utajio porez od više stotina hiljada eura branio da je mislio da ne treba da prijavljuje pojedinačne iznose jer je sve radio kao fizičko lice, a da je plaćao PDV za materijal koji je nabavljao. Tvrdio je da je prodao kuću za 650.000 eura i od toga pozajmio Vujisiću 50.000 dolara za njegovu kuću.

Vujisić je to potvrdio, kao i da je dao Šćepanoviću da mu to promijeni u eure, a da je zakupio sef u NLB banci za sopstvene potrebe. On je negirao da je znao za plaćanje zakupa kuća i kupovinu auta, te da je davao novac iz sefa za donacije.

Šćepanović je rekao da je kod Konatara zamijenio svojih 50.000 dolara koje je uštedio, te navodno Vujisićevih 30.000 dolara i 20.000 eura. Priznao je da je platio zakup jedne kuće, kao donaciju DF-u, i kupio auto za 20.000 ali za svoje potrebe, a ne PzP-a.

Ostali optuženi su se branili da su novac koji su uplatili kao donaciju DF-u zaradili, uštedjeli, pozajmili, ili dobili od rođaka.

Katnić tvrdi da su Medojević, Nikolić, Vujisić i Šćepanović, kao i ostali optuženi intenzivno komunicirali telefonom, upravo u vrijeme kada je vršena konverzija dolara u eure, zakupljivana kuća ili uplaćivane donacije. Kontakti i prisluškivani razgovori nakon hapšenja dvojice optuženih, navodno dokazuju da su se dogovarali o iskazima, stoji u optužnici. Tužilac tvrdi da su se Medojević i Nikolić dogovarali šta će Nikolić da kaže na saslušanju u Republici Srpskoj i u Podgorici.

Ako SDT dokaže krivicu, organizatorima prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora, a pripadnicima grupe od jedne do osam godina.

„Medojević intenzivno na vezi sa Nikolićem“

Tužilac tvrdi da su Medojević i Nikolić intenzivno komunicirali od 13. septembra do 20. oktobra 2016, a da su se 13. septembra čuli 13 puta.

Navodno se iz prisluškivanih razgovora početkom maja 2017. vidi da je Nikolić tražio instrukcije od Medojevića o tome šta će da kaže tužiocima kada je dao novac Vujisiću od prodaje kuće, kao i da mu Medojević pošalje podatke o „valuti i imenima nekih osoba preko inboksa“ narednog dana.

Tužilac tvrdi da je Medojević više puta u medijima izjavljivao da se sa Nikolićem sreo samo jednom a da nijesu komunicirali.

Profesionalci u kampanji isplaćeni u štabu u dolarima

Svjedoci Sreten Sošić, Vladan Šarac, Aleksandar Novović i Luka Radonjić potvrdil su SDT da su radili kampanju DF-a bez ugovora u radu i da su u septembru i oktobru isplaćeni u dolarima u izbornom štabu u Kokotima. Kasnije su dolare zamijenili u eure u poslovnim bankama. Sošić je rekao da je novac dobio od Vujisića.

Tužilac tvrdi da njihove iskaze potvrđuje dokumentacija iz banaka.

Knežević prvi kontaktirao Šaviva u Moskvi

Funkcioner DF-a Milan Knežević , koji je bio menadžer kampanje Fronta, rekao je u tužilaštvu da se sa predstavnicima izraelske agencije „Šaviv“ prvi put sreo u Moskvi krajem juna 2016. Potom su Andrija Mandić, Medojević i on u julu u Moskvi razgovarali sa Aronom Šavivom gdje su se dogovarali o tome kako kampanja treba da izgleda. Šaviv im je rekao da će raditi kampanju za 50-70.000 eura, jer želi da se „sa poslom vrati na Balkan“.

Bonus video: