Nastavlja se bogata zimska sezona Kraljevskog pozorišta "Zetski dom"

Novembar se u Kraljevskom pozorištu završava premijerom predstave “Sin”
97 pregleda 0 komentar(a)
predstava Dokle pogled seže, Foto: Privatna arhiva
predstava Dokle pogled seže, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.11.2017. 11:19h

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u toku je Zimska sezona koja nakon najavljuje premijere predstava: “Sin”, koju po tekstu Mirjane Medojević režira crnogorski reditelj Mirko Radonjić, a nakon tog komada, Zimska sezona se nastavlja premijerama predstava: “Apartmani Savoja”, koju će po tekstu Sandre Vujović i Marije Čolpe režirati Slobodan Milatović, i “Bog Masakra”, koji će tekstu Jasmine Reze režirati Siniša Evtimov.

Teatar je sa predstavom “Dokle pogled seže” gostovao budimpeštanskom pozorištu “Trafó House of Contemporary Arts”, a ekipu istog komada danas čeka gostovanje u Užicama, gdje će igrati na 22. Jugoslovenskom festivalu "Bez prevoda“.

"Jesenja sonata", Beo Arta iz Beograda, po tekstu Ingmara Bergmana, u režiji Jagoša Markovića nastavlja bogatu zimsku sezonu 17. novembra. Dan kasnije biće izvedena koprodukcija Kraljevskog pozorišta sa Cetinja, Centra za kulturu Tivat i Ratkovićevih večeri poezije iz Bijelog polja, komad "Malo o duši", koji je po tekstu Vislave Šimborske, adaptirala i režirala Varja Đukić. 20. novembra biće izvedena predstava “Kapital- djeca”, autorski projekat Petra Pejakovića i Dušana Murića.

Novembar se u Kraljevskom pozorištu završava premijerom predstave “Sin”.

Izvođenja "Dokle pogled seže" u Budimpešti potvrdila su da predstava zbog svoje istine o temama može da se igra bilo gdje i da je ljudi razumiju i o njoj kasnije razmišljaju.

Ansambl čine: Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Đonović, Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić. Autorski tim je u sastavu: saradnici na tekstu dramaturg Bence Biro, prevodilac, saradnik - dramaturg Kata Đarmati, kompozitor je Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić.

Smijete se iako biste radije plakali

“Vidjela sam ovaj komad prije godinu u Subotici, tada sam shvatila da bi bilo dobro odigrati ga ovdje. Moram priznati da jesam bila malo zabrinuta kako će ga shvatiti mađarska publika, ali sada sam razbila tu bojazan potpuno. Predstava je toliko duhovita, smijala sam se ovoga puta više nego u Vojvodini. Ipak, radije bih se isplakala baš zbog sličnosti sa ovom zemljom, zbog paralele u životu. Ima toliko razlika među nama, ali i sličnosti. Svidjela se publici zaista”, kazala je nakon izvođenja izvršna direktorica “Tra fó House of Contemporary Arts” Barda Beata.

Problematika predstave u kojoj svi mogu da se prepoznaju

Nora Balkanyi, pisac bloga “Trafó House of Contemporary Arts” i freelance novinarka nakon gostovanja “Dokle pogled seže” u Budimpešti pohvalila je predstavu i tematiku kojom se bavi.

"Bilo je zanimljivo vidjeti da i druge zemlje imaju problem kao i mi. U istom smo sosu izgleda. Glumci su odlični, dramaturgija takođe. Prepoznali smo se u smislu zloupotrebe novca EU fondova, u problemima u vezi sa nepotizmom”, kazala je Balkanyi.

Bonus video: