Otvorena izložba "Lentos" Vučića Ćetkovića u Podgorici

Princ Nikola je izrazio zadovoljstvo što je Fondacija, u više navrata, podržala umjetnikovu potragu koju “vodi koristeći se isključivo četkicama i olovkama”
114 pregleda 0 komentar(a)
Vučić Ćetković izložba, Foto: Nikola Pejović
Vučić Ćetković izložba, Foto: Nikola Pejović
Ažurirano: 15.11.2017. 09:02h

“Crna kao tamni ponor koji, uslovno rečeno, negira naše postojanje i bijela kao svjetlost koja udahnjuje život svemu postojećem, zapravo predstavljaju dva istovremeno suprotna i privlačna pola koja određuju cjelovitost Univerzuma”, riječi su kojima je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković otvorila izložbu “Lentos” mladog crnogorskog slikara Vučića Ćetkovića, preksinoć u galeriji Fondacije Petrović Njegoš, u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

Izložbu je otvorio princ Nikola Petrović Njegoš i prvi čovjek za kulturu u Vladi Gornje Austrije Rajnhold Krojter.

Princ Nikola je izrazio zadovoljstvo što je Fondacija, u više navrata, podržala umjetnikovu potragu koju “vodi koristeći se isključivo četkicama i olovkama”.

“Ove slike zapravo emituju vibracije koje oponašaju naš čulni univerzum , čovječanstvo, prirodu, materiju, svjetlost, haos... Sve ove slike, svi ovi crteži komuniciraju među sobom i sa nama u vidu mreže nevidljivih talasa”, kazao je princ na otvaranju.

Istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković dodaje da na izloženim slikama i crtežima možemo vidjeti da su idejni sadržaji i likovni vokabular u ovom umjetnikovom ciklusu dobili novo jezičko i smisaono značenje.

On u njemu težište stavlja na kontraste i harmonizaciju crne i bijele koje u ovim radovima čine suštinske elemente.

“Ciklus definisan nazivom “Lentos” Vučić temelji na svojim predhodnim likovnim traženjima koje nalazimo u ciklusima 'Kvartet za kraj vremena', 'Kvintesencija', 'Linija i prostor'. Tako i na ovim slikama i crtežima možemo jasno evidentirati umjetnikov osjećaj za harmoničan spoj preciznih linija, suptilne kontraste svijetlo-tamnog, kao i frotažne strukture kojima fasetira formu postižući plastično-strukturalnu slojevitost”, kazala je Zeković.

Ono što je specifično jeste da se na umjetnikovom platnu ističu i plava i crvena ali kao koncentracija pažnje na središte djela ili kao upućivanje na razdor crne i bijele drugim komponentama.

“Plavi krug i crveni vibrantni ili pravolinijske linije unose životnost u holografski definisano jezgro - formu skoncentrisanu u središtu slike”, zapaža Zeković.

U muzičkom dijelu programa učestvovao je handpan muzičar iz Austrije Marsel Hater.

Ćetković je autor mlađe generacije koji je do sada svoj rad predstavio na međunarodnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Austriji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španiji.

Postavka “Lentos” biće izložena narednih mjesec dana.

Bonus video: