Optužio oca Vladimira Ulame da je zapalio auto Nemanje Medina

"Gledali smo bankine da nije slučajno Nemanja imao udes. U povratku kod Virapazara Jovu se pokvarilo auto i tada sam pozvao Vladimira Ulamu koji mi je kazao da je krenuo put Podgorice do svog strica i koji će potegnuti veze da se Nemanja pronađe", kazao je Uroš Medin
986 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2017. 18:11h

Uroš Medin kazao je da je siguran da je Nenad Ulama, otac optuženog za ubistvo njegovog brata zapalio Nemanjin "reno megan" dva dana nakon njegovog nestanka. On je to kazao u podgoričkom Višem sudu pred vijećem sutkinje Vesne Moštrokol.

U nastavku suđenja ispričao je i da im je Vladimir Ulama iste noći tvrdio da će njegov stric Zoran Ulama "poteći veze" da pronađu Nemanju. Kazao je da mu je majka 8. jula tražila broj telefona Vladimira Ulame i rekla mu da je Nemanja pošao da se vidi sa njim ali da se nije vratio. Objasnio je da je nakon toga sa Jovom Draškovićem pošao do Paštrovačke gore.

Zoran Ulama je rukovodilac vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

"Gledali smo bankine da nije slučajno Nemanja imao udes. U povratku kod Virapazara Jovu se pokvarilo auto i tada sam pozvao Vladimira Ulamu koji mi je kazao da je krenuo put Podgorice do svog strica i koji će potegnuti veze da se Nemanja pronađe", kazao je Uroš Medin.

Pojasnio je da su se te večeri do Petrovca vratili sa Željkom Bjelicom koji je preko Budve išao da traži nestalog mladića. Dodao je i da je iste noći namjeravao da nastavi potragu ali su ga zvali od kuće i rekli mu da je kod njih došao policajac Damjan Kasalica.

"Kasalica je rekao da će preko prijatelja pokušati da locira Nemanjin mobilni telefon, ali je bio problem jer je koristio srbijansku karticu 065. U jednom trenutku ispred kuće se parkiralo vozilo marke "smart". Kako nam je to bilo sumnjivo Damjan mi je rekao da istrčim i zapišem registaske oznake ali nijesam uspio. Vidio sam samo da je riječ o podgoričkim tablicama i da je rentirano vozilo. Ušao sam u Damjanov automobil i pokušao da pratim "smart" ali mi se brzo izgubio", kazao je svjedok.

Objasnio je i kako je sjutradan sa Nemanjinim drugom Markom Miličkovićem krenuo opet u potragu preko Paštrovačke gore:

"U Virpazaru smo se sreli sa Vladmirom Ulamom. Razgovarao sam sa njim na mostu. Vlado je plakao govorio je da je Nemanja dobar momak, svakom da učini, da pomogne. Rekao je da zna da ima više onih koji bi njemu naškodili ali da ne zna ko bi mogao nauditi Nemanji. Rekao je i da mora nekog da ubije ako se Nemanji nešto desi i bio je uporan da je Nemanja otišao put Nikšića... Nenad Ulama mi je tada rekao da mu ništa nije poznato o Nemanjinog nestanka"

Brat ubijenog Petrovčanina rekao je da je istog dana ponovo išao u potragu ali i da su tada naletjeli na Nenada Ulamu.

"Vratio sam se sa Markom za Petrovac. Kod autobuskog stajališta vidjeli smo Aca Jankovića i njegovog brata Luku sa motorom. Opet smo otišli put Paštrovačke gore. Dok smo išli u mjestu Sotonići primijetili smo da je parkiran audi tamno sive boje nikšićkih registarskih oznaka. Nijesmo znali čiji je. Sišli smo s motora, imali smo kacige, obišli oko auta da vidimo ima li koga, a onda nastavili put Virpazara. Nedugo zatim tim audijem je doletio Nenad Ulama. Bio je kao sluđen, govorio je "to ste vi, ja sam mislio da neko šalje izviđače"", dodao je svjedok.

Uroš je ispričao i da je tada kazao Nenadu Ulami da imaju informaciju da je bijeli "megan" viđen na putu ka Nikšiću i da mu je Vladimir, kada je bio uporan da je njegov brat otišao put Nikšića pominjao nekog Petra.

"Ja znam da Nemanja ima pobratima Petra Božovića koji živi tamo. Kada sam Nenadu rekao za "megan" da je viđen put Nikšića on je nas ispratio i rekao da će on da krene put Murića jer ima puno zaseoka tamo pa će se on lakše snaći jer ih poznaje. Da smo bili pametni ne bi otišli jer Nemanja nije otišao odatle. Sve se tu dogodilo. Krenuli smo prema Nikšiću, zaustavljali se pored benzinskih pumpi, prodavnica i raznih objekata kako bi se raspitali za video nadzor ali snimke nijesmo mogli dobiti. U jednom trenutku pozvao me Vlado i rekao da mu je auto prokuvalo u Muriće i da on ne može više da ide u poragu za Nemanjom. To je bilo popodne. Ja i Aco smo nastavili ka Nikšiću gdje sam se sreo sa Petrom Božovićem koji mi je kazao da Nemanju nije vidio posljednjih pet godina i da ga nije zvao ni na svadbu iako su bili pobratimi. Nakon toga zaputili smo se ka Petrovcu", ispričao je ovaj svjedok.

Ispričao je da je svakodnevno tražio brata ali da nije sumnjao u Vladimira Ulamu.

"Poznaju se od srednje škole i uvijek su bili u dobrim odnosima", kazao je ovaj svjedok.

Na njegovo svjedočenje prigovor je imao advokat optuženih Branko Anđelić kao je kazao zbog novonsatalih okolnosti i neadekvatnog objašnjenja od strane ovog svjedoka ali i optuženi Ulama što je izazvalo rekaciju kod ovog svjedoka koji ga je u jednom trenutku i opsovao.

Optuženi Ulama je kazao da ima primjedbe na mnoge neistine koje je, prema njegovim tvrdnjama, iznio ovaj svjedok te da mu nije jasna svrha naročito jedne neistine koja se tiče njegovog strica Zorana i tvrdnji da po Crnoj Gori može da radi šta hoće.

Optuženi je kazao i da ne poznaje Vaska Maraša i da ne zna da je on u kumovskim odnosnima sa njegovim ocem, a da jeste sigurno bi znao. Zbog čega je predložio sudu da pozove ovog svjedoka.

Majka ubijenog Petrovčanina Nevenka Medin pitala je "što me gledaš Vladimire" kada je ušla u sudnicu da svjedoči. Ispričala je gdje su se 8. jula nalazili ona i njen sin Nemanja i snaha Marina te da joj je sin oko 15 sati rekao da mora na pola sata do Virpazara jer ga je zvao Vladimir Ulama da se vide. Dodala je da su se sa Nemanjom čuli oko 17.15 lasova a poslednji put 20 minuta kasnije kada im je rekao da je krenuo ka Petrovcu.

"Oko 19 sati, telefon je bio izgašen. Tada sam osjetila jezu kao da me neko davi. Pozvala sam sina Uroša da mi da Vladimirov broj. Kada da ga dobila on mi je rekao "sada ću da vidim gdje je". U drugom razgovoru mi je rekao da je Nemanja otišao za Nikšić i da će u povratku opet svratiti do njega. U razgovoru mi je rekao i da ne brinem jer će otići do Podgorice do strica da vidi da nađu Nemanju. Poslije toga sam ga zvala Vladimira još nekoliko puta ali mi se nije više javljao", kazala je majka ubijenog mladića.

Ona je dodala da se sjutradan čula sa Zoranom Ulamom koji je joj je kazao da prvi put čuje od nje za Nemanjin nestanak.

"Za Vlada mi je rekao da je ogorčen na njega i da sa njim ne razgovara. Dogovorili smo se da se čujemo kasnije. Kada sam se predveče tog dana čula sa njim, rekao mi je da je razgovarao sa Vladom i da je mu je rekao kako je Nemanja od njega tražio nešto da mu nabavi. Nije rekao šta. Poslije toga se nijesmo čuli", objasnila je ona.

Ispričala je i da joj se Vladimir nije dopadao te da je sina savjetovala da se sa njim ne druži.

"Tog dana kada je došao u restoranu da čestita Nemanji ženidbu rekao je "brate vidi kada će te lignje pošto žurim". Nazivao ga je bratom, došao na čestitku a sada obraza nema da išta prizna", kazala je ona obraćajući se optuženom Ulami.

Njegov otac Milivoje Medin kazao je da je Nemanja tražio staru pušku da pokloni Vladimiru jer je njegov otac kolekcionar, te da je to oružje kasnije pronađeno u zapljenom “meganu”.

"Nemanja nije imao novčanih problema niti se po ponašanju moglo zaključiti da ima ikakvih problema. Što god ga je mučilo on je o tome otvoreno razgovarao sa svojom majkom", dodao je on.

Pred sudijom Vesnom Moštrokol je saslušana i snaha ubijenog mladića Andrea Medin, i njegov brat od strica Stefan. Ukratko oni su kazali da je Nemanja bio veseo mladić i omiljen u društvu

Suđenje se nastavlja 21. novembra saslušanjem svjedoka.

"U Srbiju skrštenih ruku jer tamno nema strika"

Uroš Medin ispričao je da je par dana prije nego je njegov brat nestao Ulama dolazio da čestita Nemanji ženidbu.

"Sjedjeli smo u našem restoranu u Petrovcu ja, Nemanja, njegova supruga Marina i Vladimir. Primijetio sam da je Vladimiru zamotan prst, mislim da je palac ali se ne mogu sjetiti koje ruke. Kada ga je Nemanja pitao za prst on mu je kazao da ga je neko želio udariti kolima pa da je stigao tu osobu i izudarao ga pištoljem.

Nemanja ga je potapšao po grudima preko kojih je nosio torbicu i napipao pištolj. Rekao mu je da se smiri da se ugleda na njega kako se oženio i čeka dijete. Vladimir mu je odgovorio da se od pištolja nikada ne odvaja jer svaki čas može da mu pukne i dodao da dok je i Crnoj Gori niko mu ništa ne može ali u Srbiji ide skrštenih ruku jer tamo nema strika, ispričap je Uroš Medin.

Dodao je da je Ulama tog dana rekao da čeka nekog i da žuri da se nađe sa jednim čovjekom na Virpazaru ali da ga je njegov brat zadržao na ručku.

"Vidoviti Žarko krenuo u potragu pa se uplašio"

Uroš Medin ispričao je i da mu je 10. jula Nemanjin drug iz škole vidoviti Žarko i da je odmah pristao da pođe do njega.

"Taj Žarko nam je kazao da dođemo oko 23 sata i odvedemo ga do Virpazara da bi mu se bolje otvorile vizije....Čekali smo do 23 sata a onda smo otišli kod njega. Žarko nije želio mene da primi već samo Milorada koji mi je nakon što je izašao kazao da je Žarko odustao da ide sa nama put Vurpazara jer ne želi da se miješa iz straha za sebe i svoju porodicu već ih je samo uputio i da vidimo neki tunel pored vode. Žarko je kazao da je sve zamršeno, da vidi Nemanjinu sjenku, vodu, tunel i da treba da idemo kod Sozine i tunela kod Virpazara da tražimo", kazao je svjedok.

Ispričao je da su u povratku pokupili Vlatka Maraša i negdje poslije ponoći zaustavili na proširenjenju kod Rijeke Crnojevića i primijetio da se iz tog pravca spuštaju tri vozila jedno za drugim i idu u pravcu Podorice.

"Prvo mi je privuklo pažnju jer je zašlajfovalo. Riječ je o crnom "seatu". Odmah za njim je bio crni "BMW" kotorskih registarskih oznaka i tamno-sivi "audi" nikšićkih tablica. Nijesam vidio koliko osoba je bilo unutra. Siguran sam da je te noći zapaljeno Nemanjino vozilo. Prije našeg zaustavljanja mi smo se zaustavili pored tunela i gladali tražili ali nijesmo ništa vidjeli jer je bila noć. Nisam siguran ali msilm da nas je taj "BMW" kotorskih onaka pretakao kada smo išli ka Sozini", kazao je on.

Dodao je da je porodici i prijateljima kada je stigao u Petrovac rekao za tunel koji je spomenuo Vasko Maraš.

"Pokupili smo se i krenuli da obiđemo i taj tunel. Sa nama je išlo i jedno policijsko vozilo. Pretražili smo tunel ali ništa. Sjutadan sam pitao Vaska da nije gledao Nenada kuma on je rekao da jeste i da se on spustio niz Rijeku Crnojevića jer je navodno išao da traži Nemanju. Poslije toga ponovo sam sreo Vaska i on mi je rekao da je Nenad sigurno zapalio auto "reno megan" i da treba policija da stegne Nenada jer šta on ima da traži po noći po Rijeci Crnojevića. Rekao je da ne može da vjeruje da je Nenad u sve umiješan. Ne znam odakle Vasku ta saznanja. Siguran sam da je auto zapaljeno dva dana nakon Nemanjinog nestanka i da je to uradio Nenad Ulama", kazao je ovaj svjedok.