Žene koje žive same srećnije su od samaca

"Generalno gledajući, žene ulažu više vremena i novca u svoj izgled, obavljaju više kućnih poslova te ulažu više napora u rješavanje problema kada su u heteroseksualnoj vezi"
341 pregleda 2 komentar(a)
moda, žena, Foto: Shutterstock
moda, žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2017. 18:14h

Žene koje žive same srećnije su i ispunjenije od samaca jer život u heteroseksualnoj partnerskoj zajednici za njih često predstavlja prilično opterećujuć i težak "posao", pokazalo je novo istraživanje firme Mintel koja se bavi analizom podataka.

Po anketi Mintela 61 posto samica srećnije je kada živi samačkim životom u odnosu na 49 posto samaca, piše britanski Telegraph.

Istraživanje je pokazalo i da 75 posto single žena prošle godine nije aktivno tražilo vezu s osobom suprotnog spola, u odnosu na 65 posto samaca. Razlog tomu je činjenica po kojoj heteroseksualna veza zahtijeva puno više ulaganja, rada i napora za žene nego za muškarce.

Zaposlene žene moraju odraditi dvostruki teret, u partnerskoj vezi i na poslu, a to se izuzetno teško odražava na usklađivanje njihovog porodičnog i poslovnog života.

Nedavno istraživanje kanadskih naučnika upućuje na to da postoji velik raskorak među muškarcima i ženama u vezi kada je posrijedi obavljanje kućnih poslova.

"Dokazano je da žene na njih svakodnevno troše puno više vremena od muškaraca, što može itekako poljuljati vezu. Smatram da su angažovanije i na emotivnom planu", kaže profesorica Emili Grundi sa Univerziteta Eseks.

"Generalno gledajući, žene ulažu više vremena i novca u svoj izgled, obavljaju više kućnih poslova te ulažu više napora u rješavanje problema kada su u heteroseksualnoj vezi", kaže Grundi.

Dodaje da su zbog svega navedenog žene zadovoljnije kada su single od muškaraca koji žive sami jer se tada bolje i jednostavnije uklapaju u bilo kakvo društvo. Usto najčešće imaju više bliskih prijatelja ili prijateljica na koje mogu računati kad im je teško u odnosu na muškarce.

Puno je ranijih studija pokazalo da su žene bez partnera sklonije brojnijim društvenim aktivnostima te da imaju veći broj prijatelja i prijateljica za razliku od muškaraca samaca. Tome je pridonijelo i postupno skidanje stigme s pojma 'single žena'.

"Pojmovi 'usjedjelica' i 'neženja' postupno nestaju, a moderno društvo konačno shvata da su mnoge samice odabrale ne biti u vezi jer su zadovoljnije i slobodnije u svojoj nezavisnosti te im partnerski odnos s muškarcem i nije nužno potreban", zaključuje dr. Grundi, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: