Zbornik o muzici Paštrovića i Budve

Zbornik je rezultat rada dva okrugla stola "Paštrovske muzičke teme" na kojima je učestvovalo više od 20 istaknutih naučnika
194 pregleda 0 komentar(a)
Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje, Foto: Predrag Šušić
Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje, Foto: Predrag Šušić
Ažurirano: 13.11.2017. 12:05h

U okviru programa posvećenih nematerijalnoj kulturnoj baštini zavičaja, preksinoć je u budvanskoj Modernoj galeriji, predstavljenjen Zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj radiciji "Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje".

Zbornik su uredili dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja iz Pančeva, i Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi iz Petrovca na Moru.

U cilju afirmacije gotovo zaboravljenih tradicionalnih muzičkih izraza, kako bi se podstakla što šira javnost da do zbornika dođe i koristi ga, knjiga se nije prodavala, već su svi posjetioci besplatno dobili primjerak. Sa istim ciljem, izdavači su Školi za osnovno muzičko obrazovanje Budve poklonili 50 primjeraka.

Savjetnica za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Dobrila Vlahović, podsjetila je na kontinuiranu podršku Ministarstva kvalitetnim projektima kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Recenzentkinja zbornika, mr Dobrila Popović, savjetnica za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Ministarstva kulture ukazala je na značaj publikacije, brojne autore koji su učestvovali u stvaranju i širok obuhvat tema iz domena muzike i muzički bliskih tema.

Davor Sedlarević, spec. vaspitač tradicionalnih igara i pjesama (KUD „Mijat Mašković“, JU Centar za kulturu Kolašin), istraživač, stručni saradnik na izradi zbornika i autor rada o tradicionalnim igrama paštrovskog kraja, osvrnuo se na jedinstvenost ovakve publikacije na prostoru Crne Gore, kao i na značaj etnoloških, etnomuzikoloških i etnokoreoloških istraživanja nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, još uvijek nedovoljno istražene.

Dr Marjanović, etnomuzikološkinja koja već tri decenije istražuje muzičku tradiciju Crnogorskog primorja i urednica zbornika, govorila je o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve i to zvučno "ilustrovala“ muzičkim nastupima. Učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budve, koje je za ovu priliku spremila prof. Katarina Popović, uz pratnju na klaviru prof. Slađane Babović, izveli su dvije budvanske i paštrovske pjesme, a članovi folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora (rukovodilac Predrag Šušić), nastupili su sa tri primorske pjesme u a cappella izvođenju, kojima ih je prethodnih dana naučila Marjanović.

Zbornik je rezultat rada dva multidisciplinarna okrugla stola „Paštrovske muzičke teme“, održana u Beogradu i Petrovcu na Moru 2014. godine, na kojima je uzelo učešća preko 20 istaknutih naučnika, stručnjaka, pedagoga i umjetnika iz Crne Gore i Srbije.

Prvo izdanje zbornika objavili su prošle godine Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društva za kulturni razvoj „Bauo”. Drugo izdanje zbornika štampano je uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore za 2017, u suizdavaštvu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društva za kulturni razvoj "Bauo“ iz Petrovca na Moru, a u okviru biblioteke "Kulturno nasljeđe Paštrovića".

Bonus video: