REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Završio fakultet, a da je minimalno učio i bio na njemu"

Gosti u studiju su bili Radoje Novović - Zavod za školstvo, Tamara Milaš - Centar za građansko obrazovanje, Balša Brković - književnik i urednik ART-a u listu Vijesti i Nikola Nikolić - pisac.
138 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 14.11.2017. 20:32h

Tok emisije:

21:18 Nikolić je naveo da ima kolegu koji je odlučio da eksperimentiše i da proba bez učenja da završi fakultet, i da je uspio to sa minimalnim učenjem i minimalnim prisustvom na fakultetu.

21:15 Novović je naveo da se moglo postaviti pitanje da li su Hrvati prepisali od nas, a da su članovi Komisije optuženi za prepisivanje vratili novac. "Od muve se napravio medvjed."

21:08 Novović kaže da je ocjenjivanje najveći problem u svim obrazovnim sistemima, i da postoje dvije vrste đaka - oni koji žele znanje i oni koji žele ocjene.

21:02 Brković kaže da su udžbenici istorije jako loši jer su napravljeni kao kolekciju događaja, a da ne objašnjavaju logiku istorijskih procesa i da u njima nema narativa.

20:55 Brković je podsjetio da se posao u obrazovanju bira iz ljubavi, a ne zbog novca. On navodi da je problem što je sistem toliko ugušen partitokratijom, da čak ni kreativni i najbolji predavači ne mogu da se probiju kroz tu mrežu koja guši kritičku misao.

20:52 Novović je kazao da su probali da rasterete nastavnike sa manje administrativnih obaveza.

20:38 Milaš je podsjetila na ukidanje predmeta "Građansko obrazovanje", a Novović je objasnio da je to bila bolna odluka, ali sa ciljem da se učenici rasterete.

20:33 Novović smatra da je obrazovni sistem dobro postavljen i razrađen. "Zavod za školstvo isplanira kao što arhitekta isplanira izgled mosta. To ne znači da će izvođači radova napraviti takav most".

20:28 Novović ističe da je potrebno uraditi nešto kako bi se poboljšao status obrazovnih radnika kako bi mogli da privlače kvalitetan kadar. Milaš smatra da je problem obrazovnog sistema i veliki uplit politike, a Brković navodi da to traje od 90-ih godina.

20:25 Nikolić kaže da ne treba tražiti problem u studentima, već smatra da je problem što skoro svako može i da upiše i da završi fakultet. "Nije kriv onaj koga pozivaju u reprezentaciju, a on ne zna da igra".

20:20 Brković je podsjetio da ne treba da na osnovu tog istraživanja praviti sliku crnogorskog studenta, jer uvijek ima briljantnih individualaca. On ističe da ne može obrazovni sistem biti bolji od društva koje je u tri decenije imalo veliki broj ideoloških prevrata, i da to stvara konfuziju sistema.

"Imate sada i teorije da je Zemlja ravna ploča i slične budalaštine", podsjetio je Brković.

20:18 Brković smatra da se radi o društvenoj dijagnozi i društvenom fenomenu, koji treba u širem kontekstu posmatrati.

20:12 Novović smatra da istorijski udžbenici iz Crne Gore najobjektivnije prikazuju istorijska dešavanja.

20:10 Brković je naveo da su rezultati takvi da ni potencijalne metodološke manjkavosti ne mogu spriječiti da se ukaže u kom pravcu se razvija društvo.

20:08 Novović je naveo da rezultati nisu ohrabrujući, ali da on ne može detaljno da komentariše jer nije upoznat sa metodologijom istraživanja i da ne može znati koliko se to može uzeti kao opšta slika. Milaš je objasnila da je ispitano 270 studenata sa više univerziteta.

20:05 Tamara Milaš je otkrila da u udžbenicima istorije nema podataka o tome ko je Ljubo Čupić, i da postoji samo njegova fotografija.

Poražavajući rezultati istraživanja Centra za građansko obrazovanje o tome koliko crnogorski studenti znaju o antifašističkom otporu u XX vijeku, pokrenuli su brojna pitanja o tome na kom je nivou naše opšte obrazovanje.

Zašto su istorijske činjenice ali i podaci iz opšte kulture poput Trinaestojulskog ustanka i Ljuba Čupića stvari koje naši studenti ne znaju? Da li se u obrazovnom procesu više pažnje pridaje kvantitetu ili kvalitetu znanja?

Jesu li mladi sve manje zainteresovani za učenje iz knjige a sve više okrenuti tehnološkim inovacijama i online učenju? Gdje je mjera? Kakav je danas nivo opšteg obrazovanja u odnosu na godine prije brojnih reformi obrazovanja?

Ovo su neka od pitanja koja će osvijetliti Reflektor u utorak od 20h na Televiziji Vijesti.

Gosti u studiju: Radoje Novović - Zavod za školstvo, Tamara Milaš - Centar za građansko obrazovanje, Balša Brković - književnik i urednik ART-a u listu Vijesti i Nikola Nikolić - pisac.

Sugestije i komentare šaljite na zvaničnu fejsbuk stranu Reflektor - TV Vijesti.

Ne propustite Reflektor!

Preporučujemo za Vas