VREMEPLOV: Albanija hoće da gradi nuklearku

Albanski mediji pišu da je tamošnja vlada odobrila izgradnju nuklearke kod Skadra i da je premijer Salji Beriša dao saglasnost za gradnju, nakon što su mu američka kompanija Vestinghaus i italijanske grupacije Kormozi holding S.P.A. predstavili projekat
90 pregleda 1 komentar(a)
Albanija, Foto: Shutterstock
Albanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2017. 11:58h

Najava albanske vlade da će graditi nuklearnu elektranu izazvala je oprečne reakcije stručnjaka. Za ostvarivanje tog plana, vlasti Albanije moraće da dobiju podršku susjednih zemalja. Crnogorsko Ministarstvo za ekonomski razvoj, međutim, još nije zvanično obaviješteno o toj namjeri Albanije.

Albanski mediji pišu da je tamošnja vlada odobrila izgradnju nuklearke kod Skadra i da je premijer Salji Beriša dao saglasnost za gradnju, nakon što su mu američka kompanija Vestinghaus i italijanske grupacije Kormozi holding S.P.A. predstavili projekat.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj CG kažu da su iz medija informisano o gradnji nuklearne elektrane u Albaniji.

“Smatramo da je to, prije svega, stvar zemlje koja se odluči za gradnju, ali takođe da sve te odluke moraju biti usklađene sa međunarodnom regulativom. Stategija razvoja energetike Crne Gore do 2025. godine ne predviđa izgradnju nuklearnih elektrana”,” objasnili su u Ministarstvu.

Bonus video: