Čuvajte kožu od hladnoće

Ovlaživači vazduha u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu itekako pomoći
69 pregleda 0 komentar(a)
lice, koža, šminka, Foto: Shutterstock
lice, koža, šminka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2017. 19:16h

Hladni mjeseci i suva te osjetljiva koža nikako se ne vole, a to najbolje znaju oni koji probleme suhe kože i osjete: ljuštenje, zatezanje, iritacije, svrbež...

Pojava ekcema

Osim ovih znakova, tu je i pojava otoka suve, zadebljane, crvene, perutave kože – ekcema. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suva koža može biti gruba. Suvoća kože najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na spoljašnji stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji.

Suva koža može se javiti u svim uzrastima, u sklopu drugih kožnih bolesti ili izolovano. Nerijetko se kod osoba koje u većem dijelu godine imaju normalnu kožu u zimskim mjesecima opaža pojava suve kože. Zbog uticaja faktora okoline, najviše hladnog vremena i vjetra, suvog vazduha kao posljedice centralnog grijanja i učestalog tuširanja vrućom vodom, dolazi do isušivanja kože.

Ovlaživači vazduha u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu itekako pomoći.

Vruća voda isušuje kožu

Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se topla voda. Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki. Za one koji se tuširaju preporučuju se krem-sapuni koji sadrže ureu, pantenol, glicerin, petrolatum.

Mlijeka i losioni

Vrlo je važno odmah nakon kupanja u poluvlažnu kožu kružno utrljati mlijeko koje je mekano i lako se upija u kožu. Nanosi se odmah nakon kupanja (tuširanja) na kožu koja je djelimično suva. Kako bi se postiglo najbolje dejstvo, preporučuje se kožu ne sušiti trljanjem peškirom, već je nježno potapkati.

Preparati koji pomažu hidraciji suve kože trebalo bi da sadrže glicerin, petrolatum, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. Kod svraba kože poželjno je da preparat sadrži polidokanol.

Bonus video: