Trikovi za podizanje imuniteta

Nije dovoljno jesti tri obroka dnevno, nego je potrebno u prehranu ubaciti barem dva međuobroka
104 pregleda 0 komentar(a)
Imunitet
Imunitet
Ažurirano: 12.11.2017. 17:10h

S dolaskom jeseni imunitet nam je vidno u padu, a stiže sezona viroza, gripe. Evo nekoliko načina kojima možete da ojačate imunitet i budete malo otporniji.

Doručak je najvažniji

Doručak ne bi trebalo preskakati, pa makar i jeli na silu. Naime, dovoljan unos fruktoze iz voća, ugljenih hidrata iz žitarica i bjelančevina iz mliječnih proizvoda će dugo držati sitost, a i manje ćete pojesti kasnije tokom dana. Takođe, doručak daje fizičku i mentalnu snagu za cijeli dan.

Zeleni čaj

Ovaj čudotvorni napitak sadrži kofein i katehinske polifenole, a to je antioksidans koji smanjuje rizik od pojave tumora, ali su i dobri za mozak. Zeleni čaj u isto vrijeme podstiče sitost, no s njim se treba pripaziti. I dalje je tijelo sklono dehidraciji ako se piju prevelike količine ovog čaja. U optimalnoj mjeri, zeleni čaj je odličan za ubrzanje metabolizma.

Nedostatak kretanja

Svi koji rade posao od 9 do 17 su suočeni s ovim problemom. Prošetaju eventualno da kupe užinu, odu po čašu vode ili izvade papire iz kopir aparata. I ne radi se ovdje toliko o lijenosti, koliko o pritisku koji sve više osjećaju zaposleni ljudi koji rade toliko stvari u istom trenutku i čini im se i dalje da ništa ne stižu.

Manji obroci

Nije dovoljno jesti tri obroka dnevno, nego je potrebno u prehranu ubaciti barem dva međuobroka. Uostalom, ti međuobroci nas sprečavaju da pojedemo previše stvari odjednom. Iako nam je prva asocijacija na užinu čokoladica iz automata "jer nam nedostaje šećera", činjenica je da će nam se dugoročno više isplatiti ako grickamo celer ili mrkvu...

Kajenska paprika

Ova vijest će razveseliti sve ljubitelje začinjene hrane. Činjenica je da ljuti začini čine dobro metabolizmu. Za jačanje imuniteta je dobro prije spavanja popiti 500 mg kajenskog paprike otopljene u vodi. Tjelesna temperatura se povećava, a energija se troši.

Treninzi snage

Ove zablude su odavno razbijene - nećete dobiti prejake mišiće ako vježbate s tegovima. Ne morate da vježbate na spravama ako radite trening koristeći težinu vlastitog tijela. Već nekoliko serija trbušnjaka, leđnjaka, čučnjeva i sklekova svakog dana će očvrsnuti tijelo, a time i objačati imunitet.

Dovoljno sna

Ako je tijelo umorno i tjelesna snaga je na minimumu u istom trenutku postajete manje otporni na brojne bolesti. Koliko god vitamina pili i trudili se da se zdravo hranite, san je i dalje jedan od ključnih činilaca za borbu protiv zimskog pada imuniteta.

Dosta proteina

Za dobar početak dana, hranjiv i kalorijama napucan obrok je omlet od povrća i piletine. Proteini podstiču sitost i zagrijavaju tijelo, a isto tako nam osiguravaju snagu za potencijalnu tjelesnu aktivnost. Isto tako, kombinacija zelenog povrća i proteina poput piletine ili ćuretine, smanjuje želju za slatkišima.

Hladni prostori i hladni tuš

Koliko god se žalili na hladne kancelarije, činjenica je da u hladnijem prostoru mozak bolje funkcioniše i "ne ulijeni se". Takođe, u prostorima s povišenom sobnom temperaturom veća je vjervatnoća da se nakupljaju virusi i bakterije, pa time metabolizam i pada. Dobra je zamjena odabrati 5-minutni hladni tuš umjesto hladne kancelarije.

Bonus video: