Optužnica zasnovana na materijalnim i personalnim dokazima

Iz SDT-a su naveli da su zvanični organi Rusije su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima
34 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2017. 17:32h

Optužnica u predmetu „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana na činjenici da su ruski državljani E.Š. i V.P., lišeni slobode na teritoriji Crne Gore ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Demokratski front saopštio je da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov negirao je umiješanost te države u organizovanju nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori i rekao da optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nijesu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge države.

"Imajući u vidu ovaj javno prezentovani podatak zvaničnih organa Rusije, optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ne samo da je razbijena, već bi trebalo da rezultira ozbiljnim krivičnim sankcijama prema specijalnom državnom tužiocu", rekli su iz DF-a.

Iz SDT-a su ukazali da optužnica u predmetu „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana na činjenici da su ruski državljani E.Š. i V.P., lišeni slobode na teritoriji Crne Gore ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka.

"A koji su bili ocjena pravosudnih organa Crne Gore, pri čemu je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P. izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret", kaže se u reagovanju SDT-a.

Oni su rekali da su sva obraćanja javnosti SDT-a u proteklih godinu zasnovana na informacijama dobijenim međunarodnom razmjenom podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage.

Iz SDT-a su naveli da su zvanični organi Rusije su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima.

"Na žalost razmjena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila, jer uprkos tome što su to crnogorski državni organi tražili, u skladu sa Međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom između Federacije Rusije i Crne Gore, državni organi Rusije nijesu postupali po zamolnicama, zahtjevima i dostavljali podatke u vezi sa krivičnim postupkom", kazali su iz SDT-a.

Oni su rekli da u vezi sa postupkom koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, državni organi Rusije treba da odgovore, iz kog razloga nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici SDT-a kojom je traženo da se u svojstvu osumnjičenih saslušaju V.P. i E.Š., za koga je u toku istrage utvrđen pravi identitet.

U SDT-u smatraju da državni organi Rusije treba da odgovor koji je to državni organ Rusije i zašto E.Š. izdao lažni pasoš, da li je on državni službenik koji je bio zaposlen u diplomatskim predstavništvima Ruske federacije kao vojni izaslanik i da li je zaposlen u bilo kojoj od bezbjedonosnih službi Ruske Federacije.

"A nakon toga i da postupe po međunarodnoj zamolnici i da, u zakonom i međunarodnim ugovorima predviđenoj proceduri, obezbijede Specijalnom državnom tužilaštvu da prisustvuje saslušanju ovih lica", kazali su iz SDT-a.

Oni smatraju da bi se na taj način te osobe izjasnile da li su stupali u kontakt sa svjedokom saradnikom S.S., davali mu novac i uputstva šta treba da radi vezano za krivično djelo - terorizam u pokušaju, i posebno objasnili prirodu i razloge sastanaka na Kalemegdanu sa S. S. u vezi sa kojim susretima su objavljene i fotografije.

"Umjesto toga, nadležni organi Ruske Federacije su se oglušili na zamolnicu i na urgenciju SDT-a, niti su obavijestili Specijalno državno tužilaštvo o razlozima nepostupanja po zamolnici i zahtjevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji", rekli su iz SDT-a.

Kako su kazali državni organi Ruske Federacije, nijesu objasnili na osnovu kojih činjenica je odobren status političke izbjeglice, državljaninu Crne Gore, A.N. kada je traženo njegovo izručenje radi sprovođenja krivičnog postupka, a za kog postoje materijalni dokazi da je osnovano sumnjiv za izvršenje najtežih krivičnih djela u međunarodnom pravu.

"S obzirom na saopštenje ministra inostranih poslova Rusije i ovim putem, od državnih organi Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete Međunarodnim Konvencijama i Ugovorima) tražimo da u skladu sa preuzetim obavezama izvrše do sada zahtijevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak", kazali su iz SDT-a.

Oni su poručili da je optužnica zasnovana na materijalnim i personalnim dokazima koji u svojoj neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret.

Bonus video: