DF: Lavrov se oglasio oko državnog udara, otkrio da Šišmakov nije hapšen

U DF-u napominju da je upravo Milivoje Katnić optužnicu u slučaju državnog udara bazirao na navodnim hapšenjima Šišmakova i Popova od strane organa Republike Srbije, "svjesno obmanjujući ne samo crnogorsku javnost, već i Viši sud
84 pregleda 202 komentar(a)
DF, Demokratski front, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
DF, Demokratski front, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2017. 14:05h

Predsjedništvo Demokratskog fronta prenjelo je crnogorskoj javosti zvanično saopštenje ruskog minsitra inostranih poslova Sergeja Lavrova, upućeno deputatu ruske Dume i predsjedniku partije Rodina Alekseju Žuravljovu, u kojem se navodi da crnogorsko Specijalno tužilaštvo protiv Andrije Mandić i Milan Kneževića vodi "montiran" slučaj, kao i da ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nisu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Crne Gore, Srbije ili bilo koje druge države, saopšteno je iz DF-a

"U svom odgovoru ministar Lavrov jasno saopštava da se protiv lidera DF - a Andrije Mandića i Milana Kneževića vodi montirani politički proces, prepun tužilačkih apsurdnosti i nekonzistentnih optužbi, a sve u cilju pojačavanja antiruske histerije u Crnoj Gori. Takođe, u odgovoru je jasno negirana bilo kakva umiješanost Rusije u organizovanju nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori, koje su rezultat neutemeljenih i tendencioznih tvrdnji zvanične Podgorice i njenih stranih mentora. Ono što je veoma važno primijetiti u stavovima prvog čovjeka ruskog MID -a, jeste i zvanična tvrdnja da optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nijesu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge države. Imajući u vidu ovaj javno prezentovani podatak zvaničnih organa Ruske Federacije, optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ne samo da je razbijena, već bi trebalo da rezultira ozbiljnim krivičnim sankcijama prema specijalnom državnom tužiocu", kazali su iz DF-a.

Oni napominju da je upravo Milivoje Katnić optužnicu u slučaju državnog udara bazirao na navodnim hapšenjima Šišmakova i Popova od strane organa Republike Srbije, "svjesno obmanjujući ne samo crnogorsku javnost, već i Viši sud".

Zbog toga su u DF-u pozvali specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da objavi službenu zabilješku o privođenju i zapisnik o saslušanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, "posebno jer se hvali najboljim odnosima između Crne Gore i Srbije od dolaska Južnih Slovena na Balkan".

"Takođe, pozivamo i nadležne organe u Srbiji da objave zapisnik o saslušanju Šišmakova i Popova na koji se sve vrijeme poziva Milivoje Katnić, a koji je očigledno plod njegove nastrane mašte zasnovane na mržnji prema DF - u koju mu svakodnevno hrani Duško Marković. Sada je potpuno jasno zašto je čitava optužnica bazirana na antologijskoj rečenici : “Edi mi je rekao” , pošto ni svjedok saradnik ne zna, ni ime ni prezime famoznog Rusa koji je planirao državni udar u Crnoj Gori. Ali zato Milivoje Katnić šest mjeseci nakon oktobarskih izbora koristi identitet ove dvojice Rusa kako bi u optužnici upotrbljavao prezimena Širokov i Šišmakov zavisno od inteziteta falsifikata koji je trebao da mu podupre fabrikovane dokaze. Nakon objavljivanja ovog dokumenta nemamo dilemu da više više nije dovoljno smijeniti Milivoja Katnića, već da on u skladu sa Krivičnim zakonikom mora odgovarati zbog zloupotrebe službenog polažaja, pomaganja u izvršenju krivičnog djela, ometanja pravde i uklanjanja tragova u dužem vremenskom periodu." kazali su DF.

Prevedeno obraćanje Sergeja Lavrova prenosimo integralno.

Poštovani Alekseju Aleksandroviču,

Sudski proces o tzv. „pokušaju državnog prevrata“ od 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori, za čije učesnike slove (važe, smatraju se) lideri crnogorske opozicije A. Mandić i M. Knežević, a takođe i ruski građani E. Šišmakov i V. Popov, ima transparentan karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji.

Predočeni tokom prošlih sudskih ročišta rezultati rada crnogorskih istražitelja (to jest: tužilaca, lica koja nastupaju u istražnom postupku u ime suda) pokazuju apsurdnost i nekonzistentnost najavljenih optužbi. A uplitanja na temu o “ruskom tragu” izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost sprovedene istrage od strane vlasti u Crnoj Gori.

Ruska strana kategorički odbacuje mogućnost zvanične umiješanosti u bilo kakve pokušaje organizovanja nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori, i odbacuje u vezi s tim neutemeljene i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih stranih mentora.

Prema postojećim informacijama, građani Rusije E. Šišmakov i V. Popov u Crnoj Gori, ili u bilo kojim drugim zemljama, nijesu se zadržavali. U slučaju dobijanja od njih, ili od zvaničnih predstavnika, odgovarajućih obraćanja, Ministarstvo inostranih djela Rusije spremno je da ostvari svu neophodnu saradnju u zaštiti zakonitih prava i interesa ruskih građana.

Bonus video: