Šef kotorske policije tražio pomoć vođe kavačkog klana

Iskaz Kotoranina, koji je u bjekstvu, pročitan je juče pred sudijom Dragojem Jovićem, u nastavku suđenja pripadnicima kavačkog klana
1510 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2017. 13:17h

Bivši načelnik kotorske policije Igor Popović tražio je od optuženog šefa kavačkog klana Igora Božovića da ako može utiče na Kotoranku Tamaru Zvicer da sarađuje sa policijom nakon što je navodno pucano na nju.

To je Božović izjavio kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nakon što je osumnjičen da je jedan od organizatora kavačkog klana.

Iskaz Kotoranina, koji je u bjekstvu, pročitan je juče pred sudijom Dragojem Jovićem, u nastavku suđenja pripadnicima kavačkog klana.

Tamara Zvicer supruga je Radoja Zvicera, kojeg policija označava jednim od vođa kavačke kriminalne grupe.

U maju 2016. prijavila je policiji da je u Kotoru pucano na automobil kojim je upravljala. Tada je u “Vijestima” javno optužila jednog od navodnih vođa škaljarskog klana Jovana Vukotića da je “u pratnji svojih roditelja pucao na tuđu ženu i djecu”.

Božović je Katniću precizno objasnio što je i na koji način Popović tada tražio od njega:

“Sjećam se da sam bio na otpustu iz zatvora kada je neko pucao na Tamaru Zvicer. Nakon toga načelnik OB Kotor me pozvao u MUP, ali ne kao osumnjičenog, već kao građanina da dam obavještenja.

Prosto pozvao me načelnik Popović da ako mogu utičem na Tamaru Zvicer da da obavještenja u vezi ovog događaja”.

Na saslušanju je negirao vezu sa stvaranjem kavačkog klana, ali i članstvo u njemu, tvrdeći da neke od osumnjičenih poznaje iz viđenja, a da je sa pojedinima u prijateljskim ili kumovskim odnosima.

“Slobodana Kašćelana poznajem, mi smo kumovi... Kako vam je poznato Vladimir Božović je moj sin, a među licima koja se pominju je i kum mog sina Stefan Brnović...Vojin Stupar je oženio moju kćerku”...

Božović, koji je tada u spuškom zatvoru izdržavao višegodišnju kaznu, tužiocu je ispričao da je imao svakodnevnu telefonsku komunikaciju sa Sinišom Vlahovićem, koji je, po njegovim riječima bio u teškoj situaciji zbog bratovljeve smrti.

“Govorio je da okolnosti u kojima se nalazu ne može izdržati i da će da digne ruku na sebe. Roditeljski sam mu davao savjete da mora izdržati zbog djece koja su ostala iza njegovog brata i da ih podiže”, piše u zapisniku o njegovom saslušanju.

Vlahovićev brat Srđan Vlahović ubijen je u Kotoru 9. aprila 2016. godine.

Optuženi organizator kavačkog klana tužiocu je objasnio da je poslovao sa Kotoraninom Veselinom Vukotićem.

Vukotić je otac dvojice navodnih šefova škaljarskog klana - Jovana i Igora Vukotića.

“Zaista je tačno da sam sa Veselinom Vukotićem i Davorinkom Vukotić i jednim Jevrejom Arnordom Gancom radio stambenu zgradu od 12 stanova. Koliko se sjećam zgrada je završena 2009. Pored ovih lica koje sam naveo učestvovao je bratanić Veska Vukotića, dobio je 2,5 stana. Stan od kog je dobio polovinu površine je 87 kvadrata, postoji kupoprodajni ugovor, a vjerujem da je bio prodat za 250.000 eura. To smo podijelili ja i Vesko Vukotić”.

Među kavačkim i škaljarskim klanom od kraja 2014. godine bijesni rat u kom je ubijeno više od 15 osoba.

Dedović o zaduženjima članova klana

U nastavku suđenja pripadnicima kavačkog klana optuženi Ilija Dedović, jedini koji je priznao članstvo i otkrio kako je ta kriminalna organizacija djelovala, kazao je da ne poznaje Igora Božovića, označenog optužnicom kao vođu te ekipe.

Dedović je juče odbio da odgovara na pitanja optuženih i njihovih advokata, a odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića objasnio je da je novac nosio u stan zgrade u naselju Kavač.

Tvrdi da su u toj zgradi, pokrivenoj video nadzorom i obezbijeđenoj fizičkim obezbjeđenjem, stanove imali optuženi Igor i Vladimir Božović, braća Igor i Aleksandar Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić i Siniša Vlahović, ali i Srđan Jurišević, tjelohtanitelj prvooptuženog Kašćelana.

Kazao je da je Vladimir Božović radio sve što mu kaže Kašćelan, da su Prelević i Vlahović bili zaduženi za video nadzor, a da su braća Đurišić čuvala Kašćelana.

Siromašnom Zekoviću uplatio 200 eura, Đurića zvali Ćopavi

Dalibor Đurić ima nadimak Ćopavi, objasnio je Božović Katniću desetak dana prije nego je član škaljarskog klana ubijen na teretani Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora.

Tada je kazao i da Siniši Vlahoviću ništa nije govorio u vezi Đurića.

Odgovarajući na Katnićeva pitanja potvrdio je da je davao naloge da se pojedinim osobama da 100 ili 200 eura, ali da je to bilo zbog njihove teške materijalne situaciju, a ne zbog uloge koju je imao u kriminalnoj organizaciji.

Rekao je da je jednom zvao suprugu da Radojici Zekoviću uplati 100 ili 200 eura, jer ga je taj zatvorenik molio da to uradi “budući da je izuzetno siromašan i da je dobio drugo dijete”.

Galerija

Bonus video: