VREMEPOV: Beton prekrio maslinjake

U više navrata objavljivani su podaci da je CG između I i II svjetskog rata imala oko 2 miliona stabala masline, a danas je taj broj 5 puta manji. Na području Budvanske rivijere ostalo je svega 40.000 stabala maslina, kojima iz dana u dan prijeti nestanak
0 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 11.11.2017. 11:54h

Vjerovatno niko do bliskih predaka, posebno starosjedilaca od Budve do Buljarice, ne bi mogao vjerovati da će tu za nepunih sto godina biti više kuća nego stabala maslina. Ekspanzija gradnje u proteklih deceniju i po dovela je do toga da na području Budvanske rivijere nestane najmanje 10.000 stabala masline.

U više navrata objavljivani su podaci da je CG između I i II svjetskog rata imala oko 2 miliona stabala masline, a danas je taj broj 5 puta manji. Na području Budvanske rivijere ostalo je svega 40.000 stabala maslina, kojima iz dana u dan prijeti nestanak.

Prodaja zemlje, posebno u zaleu Budve, Sv.Stefana i Petrovca, dovela je do toga da mnogi investitori, kako bi izgradili luksuzne vile ili stambene zgrade, sijeku masline, stare i po nekoliko stotina godina.

Zakon je jasan i rigorozan za sve koji sjeku maslinu, kazne visoke, ali je realnost drugačija. Mnogi nikada nijesu odgovarali za sječu, koja se u mnogim drugim mediteranskim zemljama smatra ozbiljnim zločinom.

Samo tokom protekle građevinske sezone od Budve do Svetog Sterfana u tri navrata posječeno je oko stotinu stabala maslina, starih više decenija.

Bonus video: