Rak dojke može da se vrati i 15 god nakon uspješnog liječenja

Žene koje su rano operisale tumor koji nije zahvatio limfne žlijezde, imale su 10 odsto rizika da se bolest vrati, piše Bi-Bi-Si
77 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2017. 10:14h

Žene koje su se uspešno izlečile od raka dojke mogle bi ponovo da se suoče sa istim, pokazala je nova studija.

Kod žena kod kojih se tumor širio i na limfne žlijezde postoji najveći rizik (40 osto) da se bolest vrati.

Istraživači navode da podužavanje tretmana hormonskom terapijom može da smanji rizik od ponovne bolesti.

Naučnici su pratili stanje 63.000 žena punih 20 godina. Sve su imale najčešći oblik raka dojke. Riječ je o tipu koji pokreće hormon estrogen, koji stimuliše rast ćelija raka.

Svaki pacijent prima terapije koje blokiraju estrogen. Iako su nakon pet godina izliječene, mnogima se nakon 15 godina bolest vratila šireći se po cijelom tijelu, a nekima čak 20 godina nakon dijagnoze.

Žene koje su rano operisale tumor koji nije zahvatio limfne žlijezde, imale su 10 odsto rizika da se bolest vrati, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje je pokazalo i ukoliko pacijentkinja nastavi da prima hormonsku terapiju narednih deset godina velike su šanse da se spriječi povratak bolesti, pa čak i smrtni ishod.

Ipak, postoje neželjeni efekti, kada je riječ o hormonskim terapijama, koji mogu da utiču na kvalitet života pacijentkinje, pa čak da izazovu osteoporozu, bol ili sindrom karpalnog tunela, prenosi B92.

Bonus video: