Crna Gora i Egipat potpisali Sporazum o saradnji u kulturi

„Kroz uspostavljanje i razvijanje institucionalne saradnje, razmjenu programa, informacija i eksperata, prezentaciju kulturno-umjetničkih projekata, zajedničko djelovanje u okvirima međunarodnih organizacija, asocijacija i fondacija u kojima su naše države učlanjene“, precizirala je Milić
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2017. 12:56h

Sporazum između vlada Crne Gore i Egipta o saradnji u oblasti kulture, kojim će se podsticati razmjena umjetnika, umjetničkih ansambala i manifestacija, potpisan je danas na Cetinju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sporazum su potpisali direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić i ambasador Egipta Abderahman Salaheldin Abderahman.

Milić je kazala da se tim aktom otvaraju mogućnost za bolje upoznavanje dva naroda i njihovih kulturno-istorijskih tekovina.

„Kroz uspostavljanje i razvijanje institucionalne saradnje, razmjenu programa, informacija i eksperata, prezentaciju kulturno-umjetničkih projekata, zajedničko djelovanje u okvirima međunarodnih organizacija, asocijacija i fondacija u kojima su naše države učlanjene“, precizirala je Milić.

Abderahman je kazao da potpisivanje Sporazuma označava početak razmjene u oblasti kulture između Crne Gore i Egipta.

Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja Sporazuma, kao krovnog dokumenta, dvije zemlje će zaključivati i posebne programe kojima će definisati saradnju u pojedinačnim oblastima.

Sporazum, kako navode iz Ministarstva, predviđa okvir za različite vidove saradnje.

„Planirana je saradnja u oblastima muzike, baleta, pozorišta, kinematografije, književnosti i likovne umjetnosti. Podsticaće se razmjena umjetnika, umjetničkih ansambala i manifestacija. Kulturna baština je prepoznata kao važna oblast za razmjenu znanja, informacija i iskustava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, nakon potpisivanja Sporazuma, Abderahman održao predavanje posvećeno egipatskoj kulturi i turizmu.

Galerija

Bonus video: