Otvorena izložba Mirjane Marsenić Vujović

U programu je nastupila Elena Peruničić, učenica viole u klasi profesora Danijele Drašković III razreda Srednje muzičke škole „Andre Navara“
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2017. 12:26h

U Galeriji UDG u četvrtak veče otvorena je izložba slika akademske umjetnice Mirjane Marsenić-Vujović. U svom desetom samostalnom predstavljanju likovnoj publici, slikarka je izložila seriju ulja na platnu velikog formata, nastalih u prethodne četiri godine, te minijature.

Autor postavke mr Milun Lutovac zapisao je u katalogu izložbe da umjetnica svojim „istraživanjem kroz igru“ povezuje vrh i dno boje.

-Na njenim radovima vidljivi su tragovi neuhvatljive igre, vrtložnost atmosferskih stanja, boje i svjetlosti, kao i rđastim rukopisom ispisanog svjedočanstva o vječnim dodirima voda i onoga što voda više nije. Na svojim slikama Mirjana nastoji da dočara koloritno i zagonetno lice prirode, kako na mikro, tako i na makro planu. U skoro svim njenim radovima da se naslutiti tajanstveni prasak-svjetlosne game, gore, iznad, prije i poslije svega-napisao je Lutovac.

Mirjana Marsenić Vujović je 2011. diplomirala slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića na cetinjskom FLU, gdje je 2013. magistrirala na istom odsjeku u klasi prof. Ratka Odalovića. Specijalističke studije je završilau Francuskoj na School of Contemporary Art Pont Aven. Samostalne izložbe je imala u Amsterdamu, Beranama, Londonu, Podgorici, Kotoru, Cetinju, Tivtu, Hedeu i Baru.

O njenim slikama, akademska umjetnica Natalija Đuranović je u eseju „Mape enformela“ zapisala da posjeduju melodičnost, raspjevanost „i muzičku taktilnost“. te da slikarka njima „uz pozitivizam, poštovanje života i ekološku svijest“ ukazuje na trajnost i krhkost prirode i čovjeka.

-Razlivena boja harmonično odlazi u jednu drugu dimenziju, u sebe i svoju individuu. To je put od spolja ka unutra. Neke slike izgledaju kao da su slikane iz ptičje perpektive. Izdvojeni oblici u crtežu sa nitima i porama nekada se prostiru do samih krajeva, a nekad u centar ili po cijeloj površini-zapisala je Đuranović.

U programu je nastupila Elena Peruničić, učenica viole u klasi profesora Danijele Drašković III razreda Srednje muzičke škole „Andre Navara“.

Galerija

Galerija

Bonus video: