Vremeplov: U sjenci moćnika

Onamo gdje se najviše očekuje od Vlade - uspostavljanje uređene pravne države u kojoj nema nedodirljivih, za sada se ne vide pomaci
0 komentar(a)
Zgrada stare Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada stare Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2017. 10:05h

Strategije, programi, akcioni planovi, analize, izvještaji... Bilo ih je mnogo u prvih godinu dana rada prve Vlade nezavisne Crne Gore, ali je na domaćem političkom planu konkretnih rezultata zabilježeno malo.

Kraj prve četvrtine mandata Vlade poklopio se sa godišnjim Izvještajem Evropske komisije o progresu Crne Gore koji je bio neumoljiv: slaba i politizovana administracija, manjak povjerenja u sudstvo koje je takođe podložno politizaciji, korupcija visokog nivoa, manjak kontrole nad državnim institucijama i uticaj organizovanog kriminala ograničvaju kapacitet za borbu protiv korupcije, ograničeni resursi policije i tužilaštva, mali broj okrivljenih, država nepripremljena za sprečavanje pranja novca, nema posebnog progresa u borbi protiv organizovanog kriminala...

Onamo gdje se najviše očekuje od Vlade - uspostavljanje uređene pravne države u kojoj nema nedodirljivih, za sada se ne vide pomaci.

Sumnje da moćni pojedinci i kriminalne grupe imaju svoje “plaćenike” u policiji, tužilaštvu i sudstvu, pa čak i u samom vrhu vlasti ostale su vrlo ozbiljne, s tim što je zabilježena i prijetnja slobodnoj riječi.

Bonus video: