Ne može Aleksandar Šaković da "dijeli pravdu"

Vušović je istakao je da su zbog incidenta u dvorištu škole istog dana - 30. oktobra preduzeli “sve upravno-procesne mjere i aktivnosti, koje je Škola bila dužna da preduzme”
1705 pregleda 32 komentar(a)
Aleksandar Šaković, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Šaković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2017. 06:52h

Osnovac L. M. (12) za čije zlostavljanje je osumnjičen Aleksandar Šaković (48) činio je dječje nestašluke, ali to ne opravdava postupak nekoga ko nije nadležan da u školskom dvorištu “dijeli pravdu”.

To je juče saopštio direktor OŠ “Branko Božović” Ranko Vušović, koji je reagovao na tekst “Šaković će u Spuž kad ga policija nađe”, objavljen 7. novembra u “Vijestima”.

Istakao je da su zbog incidenta u dvorištu škole istog dana - 30. oktobra preduzeli “sve upravno-procesne mjere i aktivnosti, koje je Škola bila dužna da preduzme”.

Vušović tvrdi da rukovodstvo škole, shodno zakonskim jasno preciziranim obavezama, permanentno sve radi na prevenciji i sprečavanju ovakvih slučajeva:

“To ćemo, razumije se, raditi i ubuduće. Konkretno, incident je procesuiran, odnosno obaviješteni su i uključeni nadležni organi i oni su već preduzeli određene mjere. Direktor Škole sa saradnicima će upotrijebiti i angažovati sve kapacitete i u neophodno - obavezujućoj saradnji sa Savjetom roditelja, Učeničkim parlamentom, Nastavničkim i Odjeljenskim vijećima, kao i Odjeljenskim starješinama još jednom proanalizirati incident”.

Dodao je da će se na osnovu toga “izvesti jasno definisani zaključci i utvrditi eventualna odgovornost svih pojedinaca - učenika i nastavnog osoblja”:

“Kako se ovakve stvari u buduće ne bi dešavale. U konkretnom slučaju, riječ je o učeniku za koga ne možemo reći da je problematičan, ali za njega se vezuju manji dječji nestašluci, slični mnogim učenicima njegovog uzrasta. Međutim, to ni na koji način, ni u kom slučaju ne opravdava postupak nekoga ko nije nadležan da u školi i u školskom dvorištu 'dijeli pravdu'. Uostalom, mi smo to pokazali time što smo lice pravovremeno prijavili”.

Šakovića, koji je prema policijskoj evidenciji bezbjednosno interesantna osoba, sumnjiče da je 30. oktobra tokom održavanja šestog časa, na školskom poligonu prišao dječaku, uhvatio ga za vrat i udario šakom. Navodno, nastavnik fizičkog nije ništa uradio da zaštiti učenika. Šaković je hapšen istog dana, ali je sudija za istragu odbio predlog tužilaštva da ga pošalje u pritvor. Vijeće sudija preinačilo je rješenje i odlučilo da Šakovića pošalje iza rešetaka. Policija, međutim, još nije uhapsila Podgoričanina.

Bonus video: