"Morača" će naredna tri dana biti poprište borbi za velike medalje

Najnepovoljniji žrijeb ima Balša Sinanović, koi se u prvom kolu sastaje sa aktuelnim šampionom iz Tel Aviva, Azerbejdžancem Fatijevim
119 pregleda 4 komentar(a)
Dragomir Bečanović, Foto: Filip Roganović
Dragomir Bečanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.11.2017. 17:50h

Borbe na Evropskom prvenstvu u džudu do 23 godine počeće sjutra u 11 sati u sportskom centru „Morača”. Evropska džudo unija (EJU) obvavila je žrijeb za 301 takmičara iz 40 zemalja učesnica. Crnu Goru će predstavljati 18 takmičara, po devet u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U muškoj konkurenciji nastupiće Petar Klikovac (- 60), Jusuf Nurković (- 66), Balša Sinanović (- 73), Arso Milić i Novo Raičević (- 81), Lazar Ćupić (- 90), Danilo Pantić i Petar Vlahović (- 100) i Slobodan Vukić (preko 100 kilograma).

U ženskoj konkurenciji nastupiće Ivana Nikolić (- 48), Elma Ličina (- 52), Tamara Gardašević (- 57), Ivana Šunjević i Mirijana Milić (- 63), Jovana Peković (- 70), Hana Kriještorac i Kristina Milić (- 78) i Jovana Nikić (preko 78).

Goste je pozdravio Dragomir Bečanović, predsjednik Džudo saveza Crne Gore.

„Svim gostima želim da se prijatno osjećaju u Podgorici. Takmičarima fer i sportsku borbu i da ostvare željene rezultate", kazao je Bečanović na ceremoniji uoči žrijeba.

Predsjednik EJU, Sergej Solovejčik kazao je da očekuje dobru organizaciju i kvalitetan šampionat.

„Hvala domaćinu na dobrodošlici. Vjerujem da će se svi takmičari i gosti osjećati prijatno u prelijepoj državi. Želim svima uspješan šampionat", kazao je Solovejčik, koji je podsjetio da je Crna Gora u Baru 2012. bila fantastičan organizator EP za kadete.

Žrijebu je prisustvovao Nemanja Majdov, svjetski prvak iz Srbije, koji je na prethodnom EP do 23 godine bio bronzani. A i u Podgorici će biti teško, naročito za Balšu Sinanovića koji će se u prvoj borbi oprobati sa aktuelnim šampionom.

Voljom žrijeba Nikolić će u prvom kolu biti slobodna, dok je u drugom očekuje duel sa Portugalkom Žoanom Diogo. Protivnica Ličine biće Austrijanka Liza Deng, Gardašević će se boriti sa Turkinjom Buket Merkan, Šunjević sa Svetlanom Dakić iz Srbije a Mirjana Milić sa Ebom Glas iz Švedske, dok će protivnica Peković biti Njemica Liza Dolinger. Kriještorac i Kristina Milić biće slobodne u prvom kolu. U drugom Kriještorac će se boriti sa Urškom Torkar iz Slovenije, a Milić sa Aleksandrom Gimaletdinovom iz Rusije. Nikić će se boriti sa Njemicom Rene Liht.

U muškoj konkurenciji Klikovac će se boriti sa Ukrajincem Artjomom Lesjukom, Nurković sa Njemcem Marselom Bizonom, a Sinanović sa Azerbejdžancem Muradom Fatijevim, zlatnim iz Tel Aviva.

Protivnik Arsa Milića biće Španac Hoze Marija Mendiola, Raičević će biti slobodan na startu, dok ga u drugoj rundi čeka Moldavac Dorin Gotonaga. Protivnik Ćupiću biće Estonac Kristofer Klen Kaljulaid, dok će se Vlahović boriti sa Švajcarcem Otom Imalom. Pantić, kao sedmi nosilac će biti slobodan na startu takmičenja, dok će se u drugom kolu sastati sa boljim iz duela Italijana Davida Pocija i Rumuna Luke Koncaba. Vukića u prvom kolu čeka Litvanac Ignas Mecajus.

„Naporno smo trenirali, spremni smo i očekujemo da možemo ostvariti dobar rezultat. Najviše očekujem od Pantića, Tamare Gardašević, Jovane Nikić i Jovane Peković. Vjerujem da se i ostali takmičari mogu predstaviti u najboljem svjetlu. Pantić je nekadašnji evropski juniorski prvak i očekujem od njega dobar rezultat. Na njemu je, međutim, veliki pritisak jer svi očekuju puno od njega", kazao je crnogorski nacionalni trener Georgi Petrov.

Sjutra su na programu kategorije žena do 48, 52 i 57 kilograma, dok će se takmičari nadmetati u kategorijama do 60 i 66 kilograma. Eliminacije počinju u 11 sati, finala od 16 časova.

Bonus video: