Suđenje za prebijanje Martinovića: Vještak da utvrdi uračunljivost optuženih

I posljednji svjedok u postupku Milan Kovačević je saslušan danas u podgoričkom Osnovnom sudu
106 pregleda 5 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.11.2017. 12:14h

Vještak Stanko Milić uradiće psihijatrijsko vještačenje optuženih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Bora Grgurovića i Gorana Zejaka, kako bi utvrdio njihovo stanje svijesti i uračunljivosti tokom prebijanja Milorada Mija Martinovića, u oktobru pretprošle godine.

Tako je sutkinja Nada Rabrenović prihvatila predlog njihovog branioca advokata Zdravka Begovića, koji je tražio psihijatrijsko vještačenje optuženih, kako bi se utvrdilo da li su oni te večeri mogli da donose racionalne odluke.

Advokat je dodao da su optuženi, kao i svi ostali sajovci, te večeri bili izloženi višesatnim fizičkim napadima od strane demonstranata, da su im nekvalitetne gas maske stvarale dodatni problem, jer nijesu imali vazduha, te da je dosta njih, pa i dvojica optuženih, zadobilo povrede u noći razbijanja protesta Demokratskog fronta.

“Kako je i rekao jedan od svjedoka, budući da su prošli kroz pakao, bili 30 dana na dužnosti bez prestanka, smatram da je stanje svijesti dvojice optuženih u vrijeme događaja bilo do te mjere smanjeno, da bi mogli donositi racionalne odluke i shvatiti značaj svojih postupaka”, istakao je advokat.

I posljednji svjedok u postupku Milan Kovačević je saslušan danas u podgoričkom Osnovnom sudu.

On je, kao i njegove kolege sajovci, ponovio da nije vidio prebijanje Martinovića, da su oni ti koji su te večeri bili konstantno napadani od demonstranata, te da su im i pojedina vozila polivana benzinom u pokušaju građana da ih zapale.

Na pitanje tužiteljke Danke Ivanović Đerić, Kovačević je dodao da je nakon događaja jedino saznao da su dvojica optuženih priznali da su učestvovali u prebijanju Martinovića, te da su to učinili takođe zato što su bili napadnuti.

Suđenje se nastavlja 12.decembra, za kada je planirano da se odgleda video-snimak događaja i uradi psihijatrijsko vještačenje.

Martinovića je više pripadnika SAJ-a brutalno pretuklo 24. oktobra prošle godine nakon razbijanja protesta DF-a, a potom su polomili i njegov "mercedes".

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi.

Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja sajovaca, koji su tukli građane te večeri.

Nedavno je pokrenuta nova istraga o prebijanju Martinovića, nakon odluka Ustavnog suda da tužilaštvo nije u potpunosti istražilo slučajeve torture nad građanima te večeri.

Bonus video: