Specijalno tužilaštvo urgentno traži sve papire o "Splendidu"

Iz SDT upozoravaju da su još u junu tražili dokumentaciju, u Opštini nezvanično kažu da su sve tada dostavili...
76 pregleda 11 komentar(a)
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2017. 19:43h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uputilo je urgentni zahtjev Opštini Budva da im dostavi kompletnu dokumentaciju o tome da li je i kako kompanija “Montenegro stars hotels group“ platila komunalije za izgradnju elitnog bečićkog hotela “Splendid“.

Iz SDT-a su upozorili administraciju Dragana Krapovića da su još u junu zatražili te dokaze, ali da nijesu dobili nikakav odgovor i da zbog toga urgentno zahtijevaju sve papire na uvid.

“Vijestima” je u lokalnoj upravi nezvanično rečeno da su svu dokumentaciju dostavili u junu.

SDT zahtijeva da im se dostave podaci i dokazi kako bi se utvrdile činjenice da li je “Montenegro stars“ izmirio sve obaveze, kada je riječ o plaćanju komunalnih taksi koje se odnose na troškove komunalnog opremanja građevinskog zemljišta na kojem je izgrađen “Splendid“.

Na taj način bi utvrdili da li postoje nezakonitosti u postupanju odgovornih u hotelskoj kompaniji i opštinskih službenika koji su radili na tom predmetu. Sudski spor između “Monetenegro stars hotels group”, čiji je suvlasnik Žarko Radulović, i Opštine Budva oko iznosa komunalija okončan je 2011. sudskim poravnanjem, po kome je Opština bila dužna da izmiri 1,8 miliona eura.

Zeleno svjetlo da se zaključi sudsko poravnanje krajem 2011. dao je i lokalni parlament, uprkos oštrom protivljenju opozicije...

Opština se obavezala da plati milion eura firmi “Montenegro stars“ na ime kompenzacije, a da u vlasništvo dobija trafostanicu u Bečićima.

Predviđeno je bilo da preostalih 800.000 eura duga, “Montenegro stars“ oprosti Opštini.

Odmah nakon zaključivanja uslijedile su oštre optužbe opozicije i pojedinih NVO.

Radulović je na konferenciji za novinare u decembru 2011. pojasnio da je sudskim poravnanjem kompanija bila u pretplati od 1,8 miliona eura.

“Novi hotel 'Splendid' ima 60.800 kvadrata, od kojih je kompanija platila komunalije za oko 52.000...

Kako je 'Montenegro stars' izgradio trafostanicu vrijednu 3,5 miliona eura, to ulazi u obračun i na kraju dvije strane sravnjuju računicu po kojoj Opština treba da vrati 1,8 miliona eura, preuzimajući u vlasništvo trafostanicu. 'Montenegro stars' prihvata da mu se milion isplati u roku od tri godine kroz kompenzaciju, a oprašta 800.000 eura duga”.

Bonus video: