Građani radije kupuju stanove, iako su cijene kuća jeftinije

Kriterijumi na osnovu kojih građani biraju mjesto za život su različiti
528 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, Foto: Screenshot (Youtube)
Podgorica, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 08.11.2017. 09:42h

Stanovi se i dalje lakše prodaju od kuća, iako su često veće i imaju dvorište. Uz to, cijena kvadrata kuće u Podgorici duplo je niža od one koju ćete odvojiti za kupovinu stana.

"Cijena kuće je svakako jeftinija ona se kreće oko 500 eura po kvadratnom metru u završnom ili novom stanju gdje nije potrebno renoviranje. Cijene starijih kuća su manje, tu se plaća i cijena placa koja zavisi od regije. Ako je bliže gradu, onda je od 100 do 200 eura po kvadratnom metru, a malo van grada u prigradskim naseljima je već je oko 50 eura po kvadratu. Ako govorimo o stanovima, Stari Aerodrom je oko 1000 eura po kvadratu, City kvart je 1350 eura", navodi Sanja Radulović iz Agencije za nekretnine.

Iako su kuće jeftinije, građani se prije odlučuju za život u zgradi. Podgoričanka Ksenija Gospić jedna je od njih.

„Mislim da je lakše za održavanje", smatra ona.

Stariji sugrađani, na drugoj strani, radije bi živjeli u kući.

"Jer imamo više prostora, možemo da izađemo, nismo skučeni, a stan je bolji i lakše ga je održavati", ističe Brano Kažić.

Najpoželjniji djelovi grada za stanovanje su Centar, Preko Morače, City kvart i Gorica C. U posljednje vrijeme povećano je interesovanje i za Zagorič zbog izgradnje novog luksuznog kvarta - City keja, ali su samim tim i cijene u tom dijelu grada porasle. Ipak, u Agencijama ističu da sve zavisi od prioriteta klijenata.

"Stanovi su na dobrim lokacijama u gradu i plaćate samo stan kao dvorište koristite parkove i gradske zajedničke površine, manji su troškovi održavanja i manje obaveze. Kuće u strogom centru su skupe, ima više održavanja i placevi su obično namijenjeni za izgradnju stambenih zgrada tako da je neekonomično živjeti tu, a prigradska naselja su već više porodična i imate prednost što imate dvorište i više prostora za življenje, ali je grad i škola dalje tako da čovjek treba da se odredi prema svojim potrebama", kazala je Radulović.

Kriterijumi na osnovu kojih građani biraju mjesto za život su različiti.

"Bilo bi mi važno da ima neke osnovne stvari, prodavnicu, mesaru, knjižaru ali opet da nije previše naseljeno da može noću da se spava", ističe Gospić.

"Sve uslove koje treba da imaju djeca i za stare, da imaju dosta zelenih površina da mogu ljudi da izađu da sjede", dodaje Kažić.

O tome treba da misle investitori pri gradnji objekata, a stanje na tržištu nekretnina trebalo bi da poboljša legalizacija divlje gradnje koja je počela, smatraju u Agenciji.

Bonus video: