Panorama i hod kroz dva vijeka

"U knjizi je opisan i narodni duh i obučaji utkani u pravoslani život i crkvu, problemi, nedaće..."
69 pregleda 1 komentar(a)
Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2017. 17:07h

Knjiga “Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku” protojereja Slobodana Jokića, koja je promovisana u Nikšiću, je prema riječima prof. dr Jelice Stojanović, svojevrsna enciklopedija događaja iz crkvenog i crkveno-narodnog života i običaja.

“Obiluje živim i životopisnim primjerima, izvornom građom, svjedočanstvima, dokumentima, svojevrsna je panorama i hod kroz godine, prostore, ličnosti. Uz to obiluje bogatom literaturom, izvorima, u tradiciji pisanja dobrih stručnih i naučnih knjiga i monografija“, kazala je Stojanović.

Prema njenim riječima, svaka priča u knjizi je dokumentovana, a građa je lijepo uvezana da djeluje kao jedna skladna i cjelovita priča.

“U knjizi je opisan i narodni duh i običaji utkani u pravoslavni život i crkvu, problemi, životne nedaće, poteškoća, borba, siromaštvo, potreba za vjerom, poštovanjem crkvenih običaja, ali i narodnih”, riječi su prof.dr Stojanović.

Knjigu, kako je istakla, odlikuje, što nije tako često, „stilska dotjeranost, jasnoća, preciznost, sistematičnost, duboka promišljenost, istraživački duh, želja za duhovnim uzrastanjem i žeđ za istinom, za objavljivanjem, otvorenost“.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da je tematika knjige obuhvatna i da je sreća da postoji dosta izvora, dokumenata, svjedočanstava, nešto manje studija, na koje se autor mogao osloniti

„Ova knjiga nas uvodi u crkvu, rasvjetljava korijene kojima smo nasađeni i pomaže nam da razumijemo svoju prošlost. Vidi se ogromna marljivost, pravi istraživački rad i ničeg suvišnog nema u ovoj knjizi“, kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima veliki dio knjige posvećen je periodu kada je Pećka patrijaršija ukinuta (1776.godine), a Mitropolija crnogorska odbila da prihvati tu odluku i opstala, zbog čega je njen ugled porastao.

“Svaki podatak iz ove knjige je izuzetno dragocjen. Svjedočanstva iz ove knjige je otac Slobodan tako vješto odabrao i dobro ukomponovao, da će svak ovu knjigu čitati kao svjedočanstvo istine - i Božije i ljudske”, istakao je Joanikije.

Doc. dr protojerej stavrofor Nenad Tupeša istakao je da je Jokić u knjizi „bogoslužbenu samosvjest crkve smjestio u istorijski kontekst“.

“Ona je njime oživljena, nije pravolinijska i daje jedno svjedočanstvo i utire put, ne samo crkve u Crnoj Gori, nego uopšte pravoslavne crkve”, kazao je Tupeša i dodao da u Jokićevoj knjizi nema viška riječi ili misli, nema momenata koji u to vrijeme nijesu bili afirmisani.

Knjiga će, prema njegovim riječima, biti dobro svjedočanstvo i izvor za dalja proučavanja svakog obrađenog podnaslova.

Profesor i pjesnik Radinko Krulanović kazao je da je Jokić napisao crkveno-istorijsku-životnu čitanku i da u njoj ima „fine, tanane poetičnosti“ koja knjigu čini čitljivom i zanimljivom.

“Slova su mu živa, riječi zaokružene, rečenice usmjerene...Ova knjiga je potreba ovog vremena, knjiga koja će ostati da se čita i iz nje uči, knjiga koju bi morao svak imati, svak pročitati”, poručio je Krulanović.

Autor se zahvalio svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana. Kazao je da je ideja da se bavi pomenutom temom potekla od prof. Nenada Miloševića i njegovog pitanja „Da li je uopšte bilo bogoslužbenog života u Crnoj Gori i ako ga je bilo kakav je bio“.

“Kada smo shvatili da ga je i te kako bilo cilj daljeg istraživanja je bio da iz više uglova razumijemo ne samo uzroke i povode određenih bogoslužbenih praksi, već i smisao i razloge kojima je bio krunisan sam život crkve”, kazao je Jokić i dodao da se nada da je uspio da makar „odškrine vrata saznanju da je bogosluženje kako u periodu koji je obrađivan, tako i danas, jedno od najbitnijih odlika svakodnevnog života naroda u Crnoj Gori“.

Knjigu “Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19.vijeku” zajedno su izdali “Svetigora”, Matica srpska Društvo članova u Crnoj Gori i “Sveviđe”.

Bonus video: