Nikšić: 14. Međunarodni festival glumca počinje u nedjleju

Svake večeri, nakon predstave, u foajeu pozorišta u 22 časa biće razgovori o predstavi koje će voditi moderatorke Marija Nikčević i Bojana Mijović
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2017. 18:09h

Međunarodni festival glumca, 14.po redu, počeće u nedjelju, 12.novembra, i trajaće do 18.novembra. U zvaničnoj konkurenciji Festivala, koji Nikšićko pozorište organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić, biće izvedeno šest predstava iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Festival će otvoriti predstava “Leptir” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića, režirao Emir Zumbul Kapetanović. U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija. Druge festivalske večeri Centar za kulturu Bar predstaviće se publici predstavom “Sveti i prokleti”, koja je nastala po tekstu i u režiji dramskog pisca Obrada Nenezića. Glumačku ekipu čine Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović. Za domaćina festivala, Nikšićko pozorište, rezervisano je treće veče kada će biti izvedena predstavu „Inspekcija” koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Goran Bulajić. U predstavi igraju Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović. “Atelje 212” u koprodukciji sa Festivalom Grad teatar Budva izvešće predstavu „Jesenja sonata” koju je po tekstu Ingmara Bergmana režirao Jagoš Marković, koji potpisuje i scenografiju, dok su uloge povjerene Tanji Bošković, Mladenu Andrejeviću, Branki Šelić i Jeleni Petrović.

U četvrtak, 16. novembra, teatar Exit iz Zagreba izvešće predstavu „Balon” koju je po tekstu Mata Matišića režirao Mislav Brečić, a uloge tumače Branka Trlin, Judita Franković, Krešimir Mikić i Vilim Matula. Zadnje takmičarske večeri biće izvedena predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Učene žene“ Žana Batista Poklena Molijera u režiji Jagoša Markovića, koji je zadužen i za scenografiju i izbor muzike. U predstavi igraju Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Radmila Čolić, Petar Vlahović, Julija Milačić, Marko Todorović, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić i Goran Vujović. Sve predstave počinju u 20 časova.

Dragan Perović, član tima za selekciju, kazao je na konferenciji za novinare, da ovogodišnji Festival posebno karakterišu zanimljivi scenariji. “Leptir” je porodična drama sa elementima tragikomedije, “Sveti i prokleti”, tragedija inspirisana ljubavnom legendom, u kojoj se Nenezić vratio antičkoj drami uz savremeni stih, “Inspekcija” – komedija mentaliteta, “Jesenja sonata” – drama u pravom smislu riječi, “Balon” – drama sa crno-humornim elementima i “Učene žene”, klasična komedija.

“Mislim da svi ovi scenariji pružaju vrhunsko uživanje gledaocima, a glumcima daju prostor da se predstave na najbolji način”, kazao je Perović i najavio, u narednom periodu, mogućnost povratka monodrame (Festival jednog glumca), kao dopunskog programa postojećem Festivalu.

Sonja Nikčević je podsjetila da se posebnost Festivala ogleda u tome što on u centru pažnje fokusira glumca i njegovo ostvarenje.

“Festival je tokom svog postojanja pretrpio različite forme i koncepcije, ali gluma i glumac su bili i ostali njegova okosnica, kao uostalom i stvaralačke misije pozorišta”, kazala je Nikčević, koja je predsjednica Savjeta Festivala

Nikšić se, kako je istakla, sve više prepoznaje kao grad festival, a Međunarodnom festival glumca pripada čast da zaokruži festivalsku godinu i bude kruna ostvarenja.

Svake večeri, nakon predstave, u foajeu pozorišta u 22 časa biće razgovori o predstavi koje će voditi moderatorke Marija Nikčević i Bojana Mijović.

Zavjesa na ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala glumca biće spuštena 18.novembra kada će biti dodijeljene nagrade, nakon čega će 11 studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinje izvesti perfomans ,,Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta scenski pokret, u režiji i adaptaciji prof. Ferid Karajica, uz asisteniciju Julije Milačić.

Peroviću nagrada”Veljko Mandić”

Na samom otvaranju Festivala biće dodijeljena nagrada “Veljko Mandić” za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori. Dobitnik nagrade je akademk Sreten Perović.

Za dvije predstave odobren popust

Kako je kazao direktor Nikšićkog pozorišta i član Savjeta Festivala i selekcionog tima, Zoran Bulajić iznos ovogodišnjih nagrada za najboljeg glumca i glumicu, partnerski odnos na sceni i epizodne uloge, iznosiće od 500 do 700 eura, a biće ostavljena mogućnost da, kao i prethodnih godina, budu dodijeljene i specijalne nagrade. Ovogodišnji članovi žirija su Kristina Stevović Obradović, Sreten Mitrović i Božidar Koprivica, predsjednik. Prema riječima Bulajića cijena ulaznice za pojedinačnu predstavu je pet eura, dok je set za sedam predstava, uključujući i performans studenata, 30 eura. Za predstave “Sveti i prokleti” i “Inspekcija”, koje je nikšićka publika već imala priliku da odgleda, odobren je popust od 50 odsto studentima, srednjoškolcima, penzionerima i osobama sa invaliditetom.

Galerija

Bonus video: