Protest NVO ispred MUP: Ubistvo Durije Pojatić je moglo biti spriječeno

Oni su uputili otvorena pisma Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Nuhodžiću u kojima traže da se u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama radi obavezna procjena rizika
88 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2017. 18:13h

Nevladine organizacije Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Telefon Nikšić tražile su danas od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da utvrde ličnu odgovornost profesionalaca kako se ne bi ponavljali smrtni ishodi prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Najoštrije osuđujemo institucije koje nijesu zaštitile Duriju Pojatić”, rečeno je na protestu.

Aktivisti te tri nevladine organizacije danas su protestovali ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Podgorici povodom ubistva profesorke u penziji Durije Durke Pojatić, koja je ubijena u svom domu prošle sedmice.

“Povod za protest je ubistvo profesorke iz Podgorice, jedne od najmanje osam žrtava porodičnog i partnerskog nasilja, koje su ubijene od 2015. do 2017. godine. Ona je i jedna od najmanje četiri žene za koje se zna sa su u tom periodu prijavljivale nasilje muških članova porodice i čije je ubistvo moglo biti spriječeno da su insitucije blagovremeno reagovale. U istom periodu tri žene su preživjele pokušaj ubistva, petoro djece je svjedočilo teškim ubistvima u porodici, a jedan otac je ubijen dok je štitio život kćerke i unučadi”, saopštili su na protestu.

Oni su uputili otvorena pisma Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Nuhodžiću u kojima traže da se u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama radi obavezna procjena rizika.

“Da se postupa proaktivno, u skladu sa principom dužne pažnje. Tražimo da Tužilaštvo i MUP detaljno istraže propuste službenika i službenica nadležnih institucija koji ne poštuju principe dužne pažnje i hitnosti u postupanju”, navodi se, između ostalog, u pismu upućenom Stankoviću i Nuhodžiću.

Tri NVO traže od Stankovića i Nuhodžića hitnu izmjenu negativne prakse policije da upozorava nasilnike, kao u slučaju ubijene Durije Pojatić, umjesto da nasilnike odmah procesuiraju i evidentiraraju.

“Potrebna je ažurnija uloga tužilaštva u svim predmetima i neposredna saradnja sa policijom u cilju djelotvornije istrage i kvalifikacije djela”, stoji u pismu.

Oni su tražili da Stanković i Nuhodžić hitno razmotre njihove zahtjeve i tražile sastanak sa njima na kojem bi detaljnije razgovarali o tom problemu i dogovorili konkretne mjere za efikasnije postupanje u rješavanju predmeta nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Galerija

Bonus video: