Pisali lažna bolovanja radnicima Opštine Budva?

Sumnja na neosnovana bolovanja pojavila se nakon što desetine radnika već mjesecima ne dolaze na posao, i to upravo oni čija su se radna mjesta našla pod lupom. Na bolovanja su, kako je „Vijestima“ ispričao izvor iz Opštine, otišli radnici čije je dalji radni angažman dolaskom nove gradske vlasti doveden u pitanje
79 pregleda 11 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.11.2017. 07:08h

Opština Budva sačinila je spisak ljekara kako budvanskog Doma zdravlja, tako i ostalih crnogorskih zdravstvenih ustanova, zbog sumnje da su izdavali lažna bolovanja zaposlenima u lokalnoj administraciji, javnim preduzećima, ustanovama i službama.

Sumnja na neosnovana bolovanja pojavila se nakon što desetine radnika već mjesecima ne dolaze na posao, i to upravo oni čija su se radna mjesta našla pod lupom. Na bolovanja su, kako je „Vijestima“ ispričao izvor iz Opštine, otišli radnici čije je dalji radni angažman dolaskom nove gradske vlasti doveden u pitanje.

„Pojedinci se već mjesecima nalaze na bolovanjima, iako im prijeti suspenzija ili premještaj na drugo radno mjesto. Nakon saznanja o mjerama koje će biti preduzete prema njima, oni su naprasno uzeli bolovanja, koja još traju. Ljekari im ih non-stop produžuju, pa su mnogi rukovodioci u preduzećima, ustanovama, i lokalnoj administraciji, te slučejave počeli da prijavljuju. Ti slučajevi biće procesuirani, sačinjen je spisak ljekara, jer doznake koje su ti radnici dostavljali su sumnjive. Insistiraćemo da se sve rasvijetli “, rečeno je „Vijestima“.

Iako je gro bolovanja opravdano, i ne dovodi se u pitanje, namjera je da se preispitaju samo ona za koje se sumnja da su dobijana ili uz korišćenje privatnih relacija sa ljekarima, ili na drugi način, jer iznenadno obolijevanje se događalo onda kada je zaposleni bio upoznat sa sudbinom njegovog radnog mjesta.

Nova opštinska vlast zacrtala je da broj zaposlenih u lokalnoj administraciji, kao i svim službama i ustanovama koje su na budžetu, smanji, kako bi ih učinili efikasnijim.

Opština Budva uputila je 1. novembra javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa.

„Pozivaju se službenici i namještenici zaposleni u organima i službama lokalne samouprave, ukoliko su zainteresovani za sporazumni raskid radnog odnosa da u roku do 30 dana dostave zahtjev. Službeniku, odnosno namješteniku koji dostavi pisani zahtjev u roku pripada otpremnina“, navodi se u javnom pozivu koji potpisuje gradonačelnik Dragan Krapović.

Odlučivanje po zahtjevu, kako se navodi, je u roku do osam dana od prijema.

„Zaposleni koji potpišu sporazum o prestanku radnog odnosa, ne mogu se u roku do pet godina zaposliti u organima i službama čiji je osnivač Opština“, piše u javnom pozivu

Budžetom za ovu godinu na ime rješavanja tehnoloških viškova Opština je odredila 300 hiljada eura, a namjera je da se i naredne godine opredijeli iznos za tehnološke viškove.

Bonus video: