Šahisti bolji od Škotske, šahistkinje izgubile od Grkinja

51 pregleda 0 komentar(a)
Nina Delević, Foto: Http://sahcg.me/
Nina Delević, Foto: Http://sahcg.me/
Ažurirano: 03.11.2017. 19:45h

Dan pauze na Evropskom ekipnom prvenstvui na Kritu, prijao je našoj muškoj selekciji, koja je u apsolutnoj konkurenciji pobjedom nad Škotskom (3:1), prekinula niz od tri poraza. Sa druge starne, ženska selekcija je poražena od Grčke (3,5:0,5), iako su naše šahistkinje u jednom trenutku bile nadomak bodu.

Kod šahista, Nikola Đukić je crnim figurama u sicilijanskoj odbrani uspio da maksimalnim zalaganjem u dalekoj završnici dobije partiju, a i Blažo Kalezić je na posljednjoj tabli izvojevao pobjedu. I to laku, pošto je od od početka stvorio bolju poziciju, osvojio je pješaka i rutinski priveo meč kraju. Na drugoj i trećoj tabli su Dragiša Blagojević i Luka Drašković težili pobjedama, ali uz veliki trud nijesu uspjeli da više od remija.

Šahistkinje su isputile dobar rezultat, pošto je Aleksandra Milović po treći put ponovila istu varijantu skandinavske odbrane. Grkinja je bila spremna i pokrenuvši pješake zauzela je veliki prostor. Aleksandra je strpljivom odbranom došla do kontraigre, ali je potom napravila dvije greške koje su je odvele u poraz.

Marija Stojanović je dugo pokušavala da napredovanjem pješaka na daminoj strani postigne prednost u završnici. Crna je žrtvovala skakača i remizirala vječnim šahom. Nikolina Koljević je lijepo odigrala otvaranje i postigla odličnu poziciju. Previdjela je privremenu žrtvu dame svoje protivnice kojom je izgubila pješaka i došla u izgubljenu poziciju. Nina Delević je propustila da zabilješi prvu pobjedu. Imala je dobijenu poziciju, ali je propustila da žrtvom skakača stvori odlučujuću prednost, napravila je grešku i doživjela poraz.

Hrvatska nije izdržala ulogu lidera. Danas su ih visoko porazili Mađari (3,5:0,5)a važnu pobjedu i vođstvo donio im je prvotimac Budućnosti Ferenc Berkeš. Rusi dokazuju da ih nije uzdrmao poraz protiv Mađara, danas su bili bolji od odlične Poljske.

U ženskoj konkurenciji Ruskinje su prvi meč igrale neriješeno remiziravši sve četiri partije protiv Poljske. U drugom derbiju Gruzijke su bile bolje od Ukrajinki.

Bonus video: