IZBACANJE PROBLEMATIČNIH DJELOVA

Novi način genetskog modifikovanja zaustaviće nasljedne bolesti?

Nova adaptacija "CRISPR-Cas9" omogućava mijenjanje pojedinačnih slova u parovima DNK koda i takođe može da mijenja pojedinačne nukleobazne parove RNK u ljudskim ćelijama
1 komentar(a)
laboratorija, Foto: Shutterstock.com
laboratorija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.11.2017. 10:14h

Novi način genetskog modifikovanja omogućava naučnicima da izbace problematične djelove u genetskom kodu, što potencijalno znači da će čovječanstvo moći da se riješi nasljednih bolesti.

Doktori bi mogli da naprave izmjene u ljudskoj DNK i odstrane mutacije odgovorne za nasljedne bolesti i stanja, od genetski urođenog sljepila, preko anemije i metaboličkih poremećaja, do cistične fibroze. Osim toga, mogle bi da budu upisane korisne mutacije.

Nova adaptacija "CRISPR-Cas9" omogućava mijenjanje pojedinačnih slova u parovima DNK koda i takođe može da mijenja pojedinačne nukleobazne parove RNK u ljudskim ćelijama.

„Razvili smo novu mašinu, koja na efikasan i čist način može da ispravi mutacije u genomu živih ćelija. Kada se ciljaju određeni djelovi ljudske DNK, ova konverzija poništava mutacije povezane sa određenim bolestima“, objašnjava Dejvid Liju, hemijski biolog sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Harvarda.

Oko polovine ljudskih bolesti povezanih sa mutacijama svodi se na pogrešan raspored parova nukleobaza između adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T), koje zajedno čine DNK, prenosi RTS.