ČINJENICE

Je li med bolji od šećera?

Med se primarno sastoji od fruktoze i glukoze. Njegov tečni sastav ne znači da sadrži manje kalorija od šećera. Zbog konzistencije se lijepi za zube i rezultira većim brojem karijesa na zubima od običnoga bijelog šećera
181 pregleda 0 komentar(a)
Med, Foto: Shutterstock
Med, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:23h

Rafinisani bijeli šećer već godinama ima lošu reputaciju, zbog čega su se mnogi koji vode računa o svojem zdravlju okrenuli drugim, prirodnim vrstama naizgled zdravih zaslađivača poput meda, sirupa agave ili javora, no čini se da ni oni nisu najbolji izbor, javlja Hina.

A što je sa “zdravim” sladilima?

Pregled popularnih alternativnih sladila kao zamjene bijelom šećeru pokazao je nimalo ohrabrujuće rezultate: Sirup agave je znatno slađi od šećera, što znači da je pri zaslađivanju namirnica ili napitaka potrebna manja količina. Najbolje ga je koristiti u žitaricama, kod prženog voća i u konditorskim proizvodima.

No ovaj zaslađivač primarno sadrži fruktozu ili voćni šećer koji može poremetiti rad metabolizma ako se konzumira u većim količinama. Usto se lijepi za zube i utiče na pojavu karijesa. Javorov sirup je gusta tečnost zlatne do tamno-smeđe boje koja se koristi za zaslađivanje deserata, palačinki i belgijskih vafla.

Iako je puno skuplji i ukusniji od običnoga bijelog šećera, njegov je glavni sastojak saharoza, hemijski identična šećeru. Spomenute sirupe koristile su drevne civilizacije širom svijeta . Sirupi su relativno kalorični, no znatno manje nego saharoza, a slično kao med.

Kokosov šećer, poznat i kao palmin šećer ili šećer kokosove palme, jedno je od najpopularnijih sladila u kulinarstvu. Manje je sladak od šećera, a njegov ukus podsjeća na karamel. I ova vrsta šećera sadrži veliku količinu saharoze, uz nešto fruktoze i glukoze (voćni i grožđani šećer). Jedna od njegovih prednosti je to što ne utiče na povećanje nivoa šećera u krvi ili glikemijski indeks, no nema dovoljno naučnih dokaza da se potkrijepe ove informacije.

Je li med puno bolji?

Med se primarno sastoji od fruktoze i glukoze. Njegov tečni sastav ne znači da sadrži manje kalorija od šećera. Zbog konzistencije se lijepi za zube i rezultira većim brojem karijesa na zubima od običnoga bijelog šećera. Upravo zbog raznovrsnog sastava tj. omjera glukoze i fruktoze, različite vrste meda imaju i različite glikemijske indekse (najmanji GI ima med bagrema, pa je i najpogodniji za dijabetičare).

Iako je vrlo kaloričan (oko 300 kcal/100g) pa ga treba pažljivo konzumirati, med je nutritivno vrijedan jer sadrži bjelančevine, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine i elemente u tragovima, a znamo i za brojna ljekovita svojstva meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Fruktoza ili voćni šećer u prirodnom stanju nalazi se u voću, povrću i medu, ali ona koju kupujemo u trgovinama kao sladilo najčešće se dobila od saharoze.

Fruktoza je jednako kalorična kao i saharoza, ali je dvostruko slađa. No bez obzira na prednosti, fruktoza se ne smatra najmudrijom zamjenom za šećer jer značajno opterećuje organizam pa posebno treba paziti kad ga konzumiraju djeca, prenosi Moje Vrijeme.