Izložba Veska Gagovića večeras u Baru

Izložba "Geometrija" nikšićkog akademskog umjetnika biće otvorena u 19 sati
316 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Gagović, Foto: Kulturni centar Bar
Vesko Gagović, Foto: Kulturni centar Bar
Ažurirano: 03.11.2017. 10:10h

U Galeriji "Velimir A. Leković" večeras u 19 sati biće otvorena izložba "Geometrija" akademskog umjetnika iz Nikšića Veska Gagovića. Gagović je 1988. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je 1991. završio poslijediplomske studije slikarstva. Izlagao je samostalno u Sarajevu, Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Budvi, Novom Sadu, Oslu, Igalu i Cetinju kao i na brojnim značajnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

"Za formulisanje jednog ozbiljnog umjetničkog stava dovoljan je minimum sredstava: po pravilu jedna boja, koja se, u ovom slučaju, u skoro pravilnim ritmičkim razmacima kombinuje sa prazninom podloge na koju se nanosi, sa određenim izmještanjima, pomacima, disonancama koje mirnu kompozicionu strukturu blago dinamiziraju, sa delikatnim, diskretnim, minijaturizmu svojstvenim tragovima personalnog prisustva, ličnog rukopisa ispoljenog kroz različiti fakturni kvalitet pojedinih pažljivo odabranih segmenata bojenih pojaseva, uključujući i unošenje dodatnog bojenog elementa. Formalna strogost naglašena je i izborom sive ne-boje, uz koju se ponegdje postavlja pažljivo odabran segment crne, takodje ne-boje, koji čitavoj strukturi daje karakter elegantne nepravilnosti", ocijenio je o ovim djelima istoričar umjetnosti Petar Ćuković.

"Bez obzira na to da li se radi o monohromnim bojenim poljima ili vibrantnim geometrijskim paternima, u slikama Veska Gagovića uvek postoji određena kritička dimenzija koja aludira na širu društvenu realnost i paradoksalnu marginalnu poziciju umetnika u njoj. Slika kao produkt umetničkog rada, dakle izraz kulturne razine određene društvene sredine, trebalo bi da bude nosilac najviših vrednosti; međutim, opšteprihvaćeni nosioci vrednosti u društvu su potpuno drugog karaktera", zapisala je istoričarka umjetnosti Dobrila Denegri o Gagovićevim djelima.

Bonus video: