Susret pozorišta iz različitih kultura

Italijanski umjetnici pohvalili su crnogorske kolege
87 pregleda 0 komentar(a)
predstava Najokrutniji čovjek (novina)
predstava Najokrutniji čovjek (novina)
Ažurirano: 03.11.2017. 09:15h

Nakon prošlogodišnjeg izvođenja komada “Dokle pogled seže”, cetinjsko pozorište opet je predstavilo svoju magiju na sceni Festivala Quartieri dell’arte. Ovoga puta aplauz italijanske publike zaslužili su crnogorski glumci: Pavle Popović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović i Petar Novaković, odigravši “Najokrutnijeg čovjeka”, italijanske rediteljke Monike Napo, po tekstu italijanskog pisca Đan Marija Ćerva. Priča o putovanju kroz vjekove koja pripovijeda o moći i okrutnosti, koja postoji u ljudskim vezama i društvu, odigrana je u nekadašnjem manastiru Svete Anjeze u Vitorkjanu.

"Čini mi se da su glumci još bolji u smislu otkrivanja likova, jaki su u tome. Inteligentno obrađuju simbole koji su u tekstu, uradili su odličan posao na uspostavljanju ravnoteže između likova i simbola, posjeduju savršenu kontrolu. Ovo je odlična ekipa sa kojom sam imao fantastičan proces rada, a i režija Monike Napo zaokružila je priču. Dopada mi se što smo postigli veliku psihološku dubinu na sceni, sa malo rekvizite radili smo na simbolu, pomalo kao u starom elizabetanskom pozorištu”, kazao je autor drame Đan Marija Ćervo.

Ova predstava je zaličila na bajku u kojoj se u igri svjetla i tonova koji vode kroz vrijeme, pojavljuju likovi poput Virdžinije Vulf i Vlada Tepeša Drakule. U do kraja ispunjenom gledalištu sjedjeli su italijanski umjetnici koji su hvalili rad crnogorskih kolega.

"Nisam se zamarao tekstom, jer to često odvuče pažnju od onoga što se dešava na sceni. Fokusirao sam se na glumce koji su me prijatno iznenadili. Vjerujem da ovaj komad može još rasti, glumci imaju prostora da uobliče svoje uloge. Volio bih vidjeti ovaj komad za pola godine još jednom, budući da ima mnogo potencijala”, kazao je reditelj Marko Ada.

"Tekst je kompleksan, jako literaran, zato je bilo teško pratiti ga. Ipak, odrekao sam se težnje da pratim priču i posvetio onome što se dešava na sceni. Glumci su me ubijedili, dobri su. Kao ekipa sjajno funkcionišu, svidjeli su mi se”, kazao je italijanski glumac Anđelo Tanci.

Predstava sa svojom mješovitom ekipom dio je evropske priče koja promoviše tzv. “polivokalne” pozorišne metode čija je ideja kreativno zajedništvo šest država, među kojima je i Crna Gora koju predstavlja Kraljevsko pozorište Zetski dom.

Bonus video: