Ustavni sud bi ostavio Milić u pritvoru

Odluka Ustavnog suda najvjerovatnije neće imati pravne posljedice, rečeno je "Vijestima", jer se Specijalno državno tužilaštvo prilikom odlučivanja Višeg suda nije protivilo da se Milić brani sa slobode
197 pregleda 4 komentar(a)
Branka Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.11.2017. 18:07h

Ustavni sud Crne Gore odbio je juče dvije ustavne žalbe jedne od optuženih u slučaju "državni udar" Branke Milić, koje je ranije podnijela smatrajući da je nezakonito bila u pritvoru.

Viši sud u Podgorici u međuvremenu je Branki Milić ukinio pritvor i ona se brani sa slobode.

Ustavni sud je juče odlučivao o žalbama koje je primio prije nekoliko mjeseci i koje su zbog pritvora morale biti hitno uvršćene na dnevni red. Sudije su, međutim, juče i tek nakon odluke redovnog suda procijenile da Milić nijesu povređena ljudska prava garantovana Ustavom, što je ona navela kao osnov za podnošenje Ustavne žalbe, saznaju "Vijesti".

Odluka Ustavnog suda najvjerovatnije neće imati pravne posljedice, rečeno je "Vijestima", jer se Specijalno državno tužilaštvo prilikom odlučivanja Višeg suda nije protivilo da se Milić brani sa slobode.

Vijeće Ustavnog suda u kome su bile sudije Mevlida Muratović, Miodrag Iličković i Budimir Šćepanović nedavno je po prvoj ustavnoj žalbi odlučilo da je Branki Milić neosnovano produžen pritvor.

Sličnu, kontradiktornu odluku, Ustavni sud je početkom septembra donio po žalbi Dragana Maksića, osumnjičenog za pokušaj državnog udara. Iako su ranije već jednom odlučili da je Maksić nezakonito u pritvoru, sudije su ovaj put, nakon što mu je ipak produžen pritvor, donijele pravni stav suprotan ranijem.

U međuvremenu je isti sud ukinuo pritvor Mihailu Čađenoviću optuženom u istom predmetu.

Bonus video: