Rusko tužilaštvo ne namjerava da izruči Nikića

Nikić je uhapšen u aprilu ove godine u ruskoj regiji Rostov zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije
8 komentar(a)
Ananije Nikić (Novine)
Ananije Nikić (Novine)
Ažurirano: 01.11.2017. 14:33h

Rusija ne namjerava da Crnoj Gori izruči Ananija Nikića, osumnjičenog za umiješanost u planiranje pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

To je rečeno za RIA Novosti u Državnom tužilaštvu Rusije.

Agencija navodi da su u tužilaštvu potvrdili da je razmotren zahtjev crnogorskog Ministarstva pravde za ekstradiciju Nikića, ali da je on dobio status izbjeglice u Rusiji, zbog čega je izručivanje odbijeno.

"Državno tužilaštvo se rukovodilo Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine. O toj odluci Ministarstvo pravde Crne Gore obaviješteno je još 9. oktobra", prenosi RIA.

Nikić je službeni prevodilac Demokratskog fronta (DF), čiji su čelnici takođe optuženi za umiješanost u neuspjelu zavjeru, organizovanu od strane određenih struktura iz Rusije.

Nikić je uhapšen u aprilu ove godine u ruskoj regiji Rostov zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije.

"Za osumnjičenim A.N. NCB Interpol Podgorica je raspisao međunarodnu potjernicu na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Osumnjičeni je lišen slobode radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u cilju vođenja krivičnog postupka u vezi sa navedenim krivičnim djelom", naveli su tada iz Uprave policije.

Nikić je tada predat nadležnom sudiji, a iz policije su tada kazali da slijedi komunikacija između Crne Gore i Rusije u vezi izručenja.

Bonus video: