Zašto je policija slala neistinita saopštenja: Pet sati "tragali" za uhapšenim Sarvanom

Nejasno je zbog čega je policija dozvolila da gotovo pet sati građani strepe od svirepog ubice na slobodi kad je on već bio uhapšen
0 komentar(a)
Emir Sarvan, Foto: Savo Prelević
Emir Sarvan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2017. 13:49h

Da li je policija mogla više da učini za Duriju Durku Pojatić (78) dok je bila živa, i zašto je nakon njenog ubistva izdala tri neistinita saopštenja?

Profesorka u penziji ubijena je prekjuče u svom domu u Podgorici, a za taj zločin osumnjičen je njen bratanić Emir Sarvan (39).

Policija je juče saopštila da je Pojatić samo jednom prijavila Sarvana policiji, 14. oktobra.

Prećutali su, ili nijesu registrovali, da je komšinica Pojatićeve, koja je sa nekoliko stanara istog ulaza primijetila čudno ponašanje čovjeka, pozvala policiju dva dana kasnije, 16. oktobra. Međutim, policajac koji je došao po pozivu i legitimisao Sarvana, dobio je tada informaciju iz centrale da ga nema u evidenciji. Nije jasno na osnovu čega je juče policija objavila da ipak zna za događaj od 14. oktobra.

Policija je prećutala i da su Sarvana zatekli pored mrtve tetke u stanu i odmah mu stavili lisice na ruke.

Nejasno je zbog čega to odmah nijesu saopštili nego su gotovo pet sati dozvolili da građani možda strepe od svirepog ubice na slobodi.

Dok je on još bio u stanu, u 19 sati, saopštili su da “intenzivno rade na pronalasku lica” koje je počinilo zločin i da “raspolažu operativnim saznanjima o mogućem izvršiocu”.

Sat kasnije, u 20 sati, obavijestili su javnost saopštenjem da su “u 19.45 časova pronašli i lišili slobode E. S. (39) iz Podgorice, zbog sumnje da je lišio života tetku D.P.”

Nijesu saopštili javnosti gdje su ga našli.

Oni juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zbog čega su lažno informisali javnost u svojim saopštenjima.

Nezvanični sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije juče ujutro je potvrdio da je Sarvan zatečen u stanu u kojem je, navodno, ubio tetku. Na pitanje zašto su lažno informisali javnost da ga traže, kazao je da ga je “trebalo materijalizovati” da je on ubica, jer on to nije priznao.

Iz policije nijesu odgovorili ni na pitanje zbog čega su čekali dva i po sata da o ubistvu obavijeste tužioca, jer su u saopštenju naveli da je “oko 15.00 časova u stanu u stambenoj zgradi u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog pronađeno beživotno tijelo D.P.”

U medijima je juče objavljena izjava više državne tužiteljke Tatjane Begović da je “od službenika Uprave policije obaviještena u 17.30 sati... da je pronađeno žensko tijelo bez znakova života”.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega je tužilac došao na mjesto ubistva oko 18 sati, ako je ubistvo prijavljeno policiji tri sata ranije i da li je tačno da je tužiteljka o događaju obaviještena u 17.30h iz Višeg tužilaštva je odgovoreno:

“Obavještavam Vas da je dežurna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, odmah nakon što je obaviještena od strane policije da je u stanu zatečeno beživotno tijelo ženske osobe D.P., izašla na lice mjesta i obavila uviđaj zajedno sa ovlašćenim policijskim službenicima, kojem uviđaju je prisustvovao i sudski vještak medicinske struke - obducent, nakon čega je naredila obdukciju tijela”, piše u odgovoru tužiteljke i portparolke Lepe Medenica.

Iz tužilaštva nije odgovoreno kada je tužiteljka započela rukovođenje istragom, imajući u vidu činjenicu da je prije njenog dolaska policijska ekipa za uviđaj obavljala određene radnje u stanu Durije Durke Pojatić.

Ubijena profesorka imala je i ranije problema sa bratanićem. Njena prijateljica i rođak su ispričali da je on ranije često dolazio kod nje i da mu je ona pomagala dajući mu novac. Međutim, on je, navodno, postao nezajažljiv i stalno je tražio više. Zbog toga se ona ljutila i žalila se njegovim roditeljima zbog takvog ponašanja i, koliko je poznato, samo jednom o tome obavijestila policiju.

Upozorenje Sarvanu koje policija nije registrovala

Policija je juče saopštila da je jedini događaj koji imaju registrovan u vezi sa Sarvanom onaj od 14. oktobra 2017. godine.

„Tada je njegova tetka, sada pokojna D.P., oko 21.10 časova telefonskim putem Dežurnoj službi CB Podgorica prijavila da E.S. lupa na vrata njenog stana i govori joj da otvori što ona nije željela“, piše u saopštenju policije.

O tom incidentu preksinoć su „Vijestima“ pričale komšije, koje je Pojatić te večeri molila da je ne ostavljaju samu sa njim.

Policija je juče saopštila da su tada legitimisali Sarvana i razgovarali sa Pojatićevom, ali ona nije željela da podnosi prijavu u „pisanoj formi“, već da je tražila samo da ga udalje, što su oni uradili i upozorili ga na ponašanje.

Dva dana kasnije, 16. oktobra u 19.09 sati, komšinica Pojatićeve je, ne znajući da se radi o njenom brataniću, pozvala 122 sa svog telefona i prijavila čovjeka koji se šunjao po ulazu i oko ulaza u zgradu gotovo cijeli dan. Mnogi stanari su ga tog dana vidjeli, a neki, uznemireni zbog njegovog prisustva, pitali su ga šta tu radi, koga traži i zahtijevali od njega da izađe iz ulaza.

Na poziv koji je komšinica uputila policiji, došao je policajac koji ga je legitimisao, tražio da pokaže šta ima u džepovima, pitao preko radio veze da li je evidentiran. Pošto mu je rečeno da nije, nije ni bilo osnova da ga policajac eventualno privede jer je dva dana ranije već upozoren zbog maltretiranja tetke.

Tada nije pomenuo da mu tetka živi u tom ulazu. Policajcu je prvo rekao da čeka taksi, a onda da je došao da zakaže pregled kod pedijatra u tom ulazu, pomenuo nekoliko prezimena ljudi koji žive tu tvrdeći da su mu prijatelji. Niko od njih ga nije poznavao, niti je ulazio u pedijatrijsku ambulantu. Sada komšije tvrde da je on vrebao tetku koja se od njega krila.

Policajac je Sarvana upozorio da se ne mota po ulazu i da se udalji.

Osumnjičen za svirepo ubistvo

Viša državna tužiteljka Tatjana Begović saslušala je sinoć Sarvana u prisustvu advokata po službenoj dužnosti i odredila mu tužilački pritvor do 72 sata. On se branio ćutanjem.

Iz Višeg tužilaštva sinoć je „Vijestima“ rečeno da je on osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način.

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od 10 do 40 godina.

Portparolka Medenica kazala je juče „Vijestima“ da obdukcioni nalaz ubijene Pojatić još nije završen.

Bonus video: