ZDRASTVENE PREDNOSTI

Čaj od kore nara protiv probavnih problema

Jedna od prednosti kore nara je obilje vitamina C koji jača imunitet, povoljno djeluje na srce i arterije, elastičnost kože te zdravlje zuba i kostiju
609 pregleda 0 komentar(a)
šipak, nar, Foto: Shutterstock.com
šipak, nar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2017. 13:14h

Nar je voće koje je oduvijek poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Ima jako antioksidativno djelovanje i mnoge zdravstvene prednosti.

Kora nara vrlo učinkovito pomaže kod probavnih problema, proliva i kolere. Mnogi tvrde da čaj od kore nara olakšava probavne probleme već nakon par sati. Kako se priprema i koliko često se pije, pročitajte u nastavku.

Zašto kora od nara?

Jedna od prednosti kore nara je obilje vitamina C koji jača imunitet, povoljno djeluje na srce i arterije, elastičnost kože te zdravlje zuba i kostiju. Zbog velike količine antioksidanata, odlično je sredstvo za spriječavanje kardiovaskularnih bolesti. Čaj od kore nara je takođe idealan za detoksikaciju tijela. Njegova vrlo važna funkcija je i održavanje zdrave probave te smanjenje različitih probavnih problema.

Kako pripremiti čaj od kore nara?

Za pripremu ovog čaja potrebno je osušiti koru nara. Omjer kore i vode mora biti 1:20 što znači 10-12 g kore na 200 ml vode. Ako je omjer manji, čaj neće imati pravi učinak. Ako je omjer veći, čaj može izazvati probleme kao što su glavobolja, vrtoglavica i znojenje.

Postupak za pripremu čaja:

1. Osušenu koru nara stavite u šoljicu iz koje ćete piti čaj

2. Kada voda zavrije ulijte je u šoljicu i poklopite

3. Tako poklopljeno držite 25 minuta i popijte čaj bez dodavanja sladila

Ispijanje ovog čaja se prije svega preporučuje za olakšavanje želudačanih i crijevnih problema. U slučaju takvih problema popijte pola šoljice čaja, a drugu polovinu nakon 3 sata. Ako su problemi ozbiljniji, savjetuje se rasporediti ispijanje šoljice čaja kroz dan (četiri puta dnevno) svaki drugi dan.

Nakon sedam dana napravite pauzu od najmanje nedelju dana. Čaj možete piti čak i ako ste posve zdravi, ali nemojte pretjerivati. Ukoliko niste sigurni kako će čaj djelovati na vaše probleme, savjetujte se sa svojim ljekarom, prenosi Radio Sarajevo.