Protest zbog retrospektive filmova Romana Polanskog

Protiv oskarovca se vodi sudski postupak zbog optužbe za silovanje 1977.
0 komentar(a)
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2017. 08:34h

Francuske feministikinje prekinule su retrospektivu filmova Romana Polanskog u Parizu. Francusko udruženje pozvalo je na protest jer je čuveni reditelj optužen za seksualno zlostavljanje žena.

Stotine žena izašle su proteklog vikenda na ulice Pariza i u 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnstinom.

“Za nas je važno da se otkaže retrospektiva, a kinoteka da uputi izvinjenje”, rekla je portparolka feminističkog uruženja Rafaela Remi-Lele “Frans presu”.

Francuska kinoteka je ranije isključila mogućnost otkazivanja događaja navodeći da je ta ustanova, kojom predsjedava reditelj Kosta Gavras, “vjerna svojoj tradiciji nezavisnosti”.

“Retrospektiva filmova Polanskog odavno je planirana. Riječ je o njegovom djelu, a ne o njemu kao čovjeku”, rekla je nedavno francuska ministarka kulture Fransoaz Nisan.

Polanski (84) je početkom godine, pod pritiskom feminističkih grupa, odustao od poziva da bude domaćin svečane dodjele “Cezara”, nagrade francuske Akademije filmske umjetnosti.

Udruženja feministkinja su protestovala zbog optužbi da je Polanski 1977. godine u Americi silovao maloljetnicu.

Reditelj je kultnih ostvarenja “Tesa”, “Pijanista” i “Rozmarina beba” i dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Oskar za najbolju režiju za “Pijanistu”.

Bonus video: