Poezija koja nije namijenjena običnom čitaocu

Novinar i publicista Vanja Kovačević govoriće o zbirci kojom je autorka osvojila prvu nagradu na Ratkovićevim večerima poezije 2016. godine
103 pregleda 0 komentar(a)
Jovana Bojović, Foto: Privatna arhiva
Jovana Bojović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.11.2017. 08:38h

Promocija zbirke poezije “S glavom u torbi” Jovane Bojović biće organizovana sjutra, u KIC-u “Budo Tomović”, u 20 časova.

“Pred nama je naturalistički ogoljen tekst, brutalno iskren. Njena je poezija, poezija naracije, u kojoj nije nužna prirodnost, hronološki red i koja ne mora biti linearna. Odsustvo velikih i važnih tema, tako svojstveno postmodernoj poetici, potvrđuje se i u ovom tekstu”, opisao je poeziju mlade umjetnice pjesnik Đorđe Šćepović.

Šćepović je poručio da ova zbirka nije namijenjena “uobičajenim čitaocima koji nijesu u stanju da se pograju postmodernim tekstom”

“Pjesnikinja pjeva o običnim ljudima, i običnim danima, u običnim stanovima i gradovima. Eros i tanatos ne opservira kroz dijaloge bogova i nedostupnih muza, ona gradi mikrokosmos u kućama, u vozovima, na trotoaru. Na prvi pogled tek još jedan uobičajeni postmodernistički manuskript, ali samo u slučaju ako ste vi takav, uobičajeni čitalac, i ako nijeste čitalac koji je u stanju da se zaigra, i poigra postmodernim tekstom”, kazao je on i dodao da svako ko želi čitati ovu poeziju mora biti uključen u proces stvaranja, organizaciju diskursa, i pronalaženje značenja.

Novinar i publicista Vanja Kovačević će govoriti o zbirci poezije kojom je autorka osvojila prvu nagradu na Ratkovićevim večerima poezije 2016., ali i o dramskom stvaralaštvu autorke.

Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master studije završila je u Beogradu.

Dobitnica je brojnih nagrada. Dramom “Mirovna misija“ pobijedila je na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona 2011. godine. Dramom “Otvoren kraj“, pobjeđuje na konkursu “Skroz nova drama“, koji je raspisalo Crnogorsko narodno pozorište.

Na osnovu njene drame “Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, po drami “Il tempo libero”, Gian Maria Cerva urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” i na festivalu “Quartieri dell’Arte” u Italiji.

Njeno “Slobodno vrijeme” je izvedeno u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj, u režiji Hermana Bernhofta 2016. godine. J.K.

Bonus video: