Zatvorena međunarodna likovna kolonija „Biser Spiča”

“Ovo je prva kolonija koju smo pokrenuli, uz podršku domaćina Mikice Petrovića i porodice Petrović, želja nam je da ovakvim programima oplemenimo prostor Spiča i da kolonija postane tradicionalna. Ovo je inače dio Kulturnog kalendara naše NVO za ovu godinu, a likovnih izložbi će biti i u 2018. godini”
91 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Sutomore, Foto: Radomir Petrić
Izložba Sutomore, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.10.2017. 10:56h

U Sutomoru je preksinoć otvorena izložba radova nastalih tokom međunarodne slikarske kolonije “Biser Spiča”. U organizaciji NVO “Novo i ljepše Sutomore”, u “Izvoru” su prethodnih sedam dana stvarali selektor kolonije Mijodrag Pekić Peko, Snežana Manasić iz Pančeva, Zoran Suvajac Zograf iz Banjaluke, Brunilda Lekilda iz Skadra i Goran Ćetković iz Sutomora. Svoje radove prikazale su i Danijela Stanković Drobnjak i Violeta Bolmanović iz Bara, a dva rada je priložio i Naod Zorić koji je na istom mjestu izlagao prethodne sedmice.

“Ovo je prva kolonija koju smo pokrenuli, uz podršku domaćina Mikice Petrovića i porodice Petrović, želja nam je da ovakvim programima oplemenimo prostor Spiča i da kolonija postane tradicionalna. Ovo je inače dio Kulturnog kalendara naše NVO za ovu godinu, a likovnih izložbi će biti i u 2018. godini”, rekao je otvarajući izložbu inicijator ovog projekta Vlado Lukšić iz “Novog i ljepšeg Sutomora”.

Selektor Pekić istakao je da je ovo bila sjajna inicijativa i da su dani kolonije bili ispunjeni kreativnošću, a domaćinu Mikici Petroviću je u znak pažnje uručio ikonu Svetog Nikole. Snežana Manasić je rekla da je prvi put bila u Sutomoru i da je prepuna utisaka zbog prijema i atmosfere. Zoran Suvajac Zograf je kazao da je obično problem kako naći motiv za rad, a da je ovdje problem bio na suprotnoj strani.

“Ovdje se niste mogli odlučiti koji motiv da obradite, jer su izvirali sa svih strana, bilo je dovoljno samo da pogledate kroz prozor”, naveo je Zograf.

Posjetioce je pozdravila i Brunilda Lekilda, koja živi i radi u Italiji, a završila je cetinjsku Likovnu akademiju. Program je vodila Tijana Vukčević.

Bonus video: