Psihoportretista koji pretvara tren u vječnost

“Šapurić nije samo fotograf pejzaža, jer toga danas imamo dosta. On je fotograf trenutka, psihoportretista svoga podneblja, grada i svoje sredine. Onaj ko dođe u Nikšić ne mora poznavati ljude. Dovoljne su njegove fotografije da upozna i ljude i psihologiju toga kraja”, kazao je slikar Mišo Vemić, otvarajući 15. po redu Šapurićevu samostalnu izložbu
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2017. 10:48h

„Fotografija je priča koju ne uspijevam da pretočim u riječi”, govorio je Destin Sparks. Tako je i sa poznatim nikšićkim fotografom Željkom Šapurićem, čije fotografije govore mnogo više od riječi.

Izložbom, pod nazivom “Župa u objektivu”, Šapurić je “ispričao” priču o župskim damarima - o ljepoti njene prirode, marljivosti njenih ljudi, o tajni krštenja, borbi za radnička prava…

Priznao je Jovo Radulović, iz NVO “Župa u srcu” koja je organizovala izložbu u selu Carine, da su Župljani, kako reče, inadžije, ljudi koji teško prihvataju druge, ali su Šapurića prihvatili “kao da je njihov”. A nije ni čudo kada nema događaja u toj MZ koji Šapurić nije “uhvatio” objektivom. I zabilježio za sva vremena, jer ono što nije zabilježeno kao da se i nije dogodilo.

“Šapurić nije samo fotograf pejzaža, jer toga danas imamo dosta. On je fotograf trenutka, psihoportretista svoga podneblja, grada i svoje sredine. Onaj ko dođe u Nikšić ne mora poznavati ljude. Dovoljne su njegove fotografije da upozna i ljude i psihologiju toga kraja”, kazao je slikar Mišo Vemić, otvarajući 15. po redu Šapurićevu samostalnu izložbu.

Podsjetio je da je Šapurić dugogodišnji kolekcionar - da njegova zbirka sadrži preko 200 fotoaparata i foto opreme s kraja XIX i druge polovine XX vijeka, da ima preko 4.000 fotografija Nikšića od kraja XIX i početka prošlog vijeka, knjige, monografije i časopise o Nikšiću i Nikšićanima, preko 500 razglednica grada pod Trebjesom. Tu je i nekoliko stotina hiljada fotografija Nikšića koje je Šapurić uradio prateći događaje od 2004. do danas.

“Takvog pregaoca do sada u istoriji Nikšića nije bilo i nadam se da će to verifikovati oni čija je to dužnost. Nikšić je obilovao vrhunskim fotografima, ali niko kao Šapurić nije tako strasno, sa velikom ljubavlju ušao u srž problema ovoga grada. Nijesu to samo fotografije radi fotografisanja. To su fotografije za pokoljenja”, poručio je Vemić.

O Šapuriću i njegovim fotografijama, o umjetnosti koja trenutak pretvara u vječnost, moglo bi se, kazao je Vemić, danima govoriti.

“Niko nije u stanju da uhvati trenutak i momenat na jedan duhovit način kao što to uradi Šapurić. On u djeliću sekunde uhvati onaj najbitniji momenat koji oslikava atmosferu i priču podneblja koji oslikava”, kazao je Vemić.

Na izložbi je prikazano četrdesetak Šapurićevih fotografija koje je on poklonio NVO “Župa u srcu” a oni Župljanima, pa će od sada krasiti Dom u Carinama.

Šapurić je sa fotografijom počeo da se druži krajem ’60.godina kada je kao osnovac ušao u foto-atelje Branka Vujanovića. Ubrzo je kupio fotoaparat i uradio prve, ali i jedine, fotogafije nikšićkih oriđinala Petra Stolice i Stevana Vukovića. Od tada Šapurić na svijet gleda kroz objektiv. Imao je 14 samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi, dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu. A da autor izožbe ne ode kući “praznih ruku” potrudila se “Župa u srcu” koja mu je poklonila uramljenu fotografiju nastalu u njegovom ateljeu.

Izložba je organizovana u sklopu projekta „Zajedno za budućnost Župe“, koji finansira Evropska unija preko projekta Fors Montenegra “Let's grow together with IPA2”.

Galerija

Bonus video: