Savić još nije platio 2,2 miliona eura

Na Opštinu još nijesu preknjižene ni nekretnine kojim se ova firma sporazumom obavezala da uradi
159 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.10.2017. 06:36h

Građevinska kompanija Gugi commerce, biznismena Branislava Gugija Savića nije do 23. oktobra, kada je istekao rok koji je dao Viši sud, uplatila 300 hiljada eura novčane kazne na koju se obavezala sporazumom sa Specijalnim tužilaštvom, zbog malverzacija u koje je bila uključena oko gradnje koncertnog platoa na Jazu.

Na Opštinu još nijesu preknjižene ni nekretnine kojim se ova firma sporazumom obavezala da uradi, kako bi namirila milionsku štetu. U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na poslovnim prostorima u kompleksu TQ Plaza i dalje se vodi firma Gugi commerce, a do promjene nije došlo i na zemljišnom kompleksu od 1.683 kvadrata na samoj bečićkoj plaži, koji je u vlasništvu firme Metropol - In, savićeve supruge Slavke.

Kako je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini, do sada je na ime novčane kazne, Gugi commerce uplatio nešto manje od 130 hiljada eura, te očekuju da bi se do kraja ove sedmice trebao izmiriti kompletan iznos.

Savićeva firma je prije dvije sedmice uputila zvanični dopis gradonačelniku Draganu Krapoviću, kako bi im opštinske službe dale instrukcije na koje račune da se uplati novac, te kako da se izvrši preknjiženje.

Savić i njegova firma priznali su da su bili dio budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović, a koja je gradnjom platoa opštetila kasu Opštine Budva za 2,2 miliona eura.

„Gugi commerce se obavezao da oštećenoj Opštini Budva na ime imovinskoparnog zahtjeva isplati iznos od 2.254.585,24 eura, na način što će u korist Opštine prenijeti svojinu na nepokretnostima upisanih u list nepokretnosti LN 3447 KO Budva površine 34 kvadrata, 61 kvadrat i 106 kvadrata, kao i nepokretnosti u vlasništvu „Metropol - in“ DOO Budva u Bečićima, ukupne površine 1.683 kvadrata. Neophodno je da nam date instrukcije o načinu prenosa vlasništva, kako bi pred nadležnom Upravom za nekretnine - područna jedinica Budva, izvršili promjenu vlasništva na ime oštećene Opštine Budva“, navodi se u dopisu Gugi commerce u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Presudom Višeg suda Gugi commerc obavezan je da uplati novčani iznos od 300.535,16 eura na žiro-račun Opštine Budva, 30 dana od pravosnažnosti presude.

Kompanija „Gugi commerce“, zaključila je sa Specijalnim tužilaštvom i drugi sporazum o priznajnu krivice, koji je potvrdio Viši sud. Prethodno je Skupština opštine Budve na burnoj sjednici zatvorenoj za javnost, održanoj 11. jula, dala ovlašćenje gradonačelniku Krapoviću da da saglasnost na oba sporazuma. Protiv davanja saglasnosti bili su jedino odbornici vladajuće koalicije iz redova Demokratskog fronta, dok su ostali i kompletna opozcija glasali za sporazume.

U novcu da plati 2,5 miliona, a ostalih 3,5 miliona će izmiriti u nekretninama

Drugim sporazumom Gugi commerce se obavezao da Opštinu Budva obešteti sa 3.842.766,69 eura na ime malverzacija koje je kao dio kriminalne grupe uradio gradnjom donjeg gradskog bulevara i seoskog puta za Krapionu.

Oba sporazuma nijesu objavljena u javnost, tako da o pojedinostima se već mjesecima spekuliše. Ono što je činjenica da od ukupno šest miliona eura, koliko je priznala da je relizacijom kapitalnih opštinskih projekta napravila, Gugi commerce u novcu će Opštini Budva da plati 2,5 miliona eura u roku od godinu dana, a ostalih 3,5 miliona će izmiriti u nekretninama, koje će preknjižiti na Opštinu.

Kao jednu od garancija, osim brojnih stanova, apartmana koje kompanija posjeduje na području kotorske i tivatske opštine, da će uplatiti preostalih 2,2 miliona eura, Gugi commerce je dao i luksuznu vilu u naselju Opatovo.

Bonus video: